Обилните дъждове, които валяха през последните дни, са повишили почти двойно дебитите на реките Марица и Тунджа, които извират от България и преминават през Тракийската област на Турция.

По информация на областната Дирекция по водите в Одрин дебитът на Тунджа от 4 куб.м/сек през летните месеци се е повишил до 7 куб.м/сек. през изминалата седмица.

Дебитът на Марица е достигнал 61 куб.м/сек., докато през лятото бе спаднал до 45 куб.м/сек.

На река Ергене е измерен дебит 48 куб.м/сек.

Според доц. д-р Муса Улудаг, зам. директор на Изследователския и приложен център за природни бедствия към Тракийския университет в град Одрин, валежите през ноември и първата седмица на декември са понапълнили коритата на реките, но не са достатъчни.

"Валежите през ноември бяха добри", казва той. "Особено снеговалежите в България, откъдето извира река Марица, са обещаващи за следващия летен период. Но валежите трябва да продължат, трябва да има повече  снеговалеж на Странджа. Нивата на водите в реките все още не са на желаното ниво. Тези валежи са полезни за земеделските култури, но дебитът на потоците, захранвани от подземни води, все още не са достигнали желаните нива", отбелязва той.

По думите на специалиста необходимо е по-умело управление на водите и защита на водните ресурси в Тракийската област.

“Сезонните валежи са полезни, но дъждовете и снеговалежите не решават проблема в дългосрочен план", е категоричен той.
Нахиде Дениз/БТА