Двама войници са загинали в борбата с пожарите в Русия
Двама войници са загинали в борбата с пожарите в Русия / Reuters
Двама войници са загинали в борбата с пожарите в Русия
31814
Двама войници са загинали в борбата с пожарите в Русия
  • Двама войници са загинали в борбата с пожарите в Русия

Двама руски военни са загинали в борба с огъня в околностите на ядрения център Саров на 500 километра източно от Москва. Това съобщи регионалният център за борба с пожарите, цитиран от руски агенции, предаде Франс прес. Министерството на отбраната информира по-рано за един загинал военнослужещ. Според говорителя на ведомството Василий Панченков, върху пострадалия паднал пламтящ дънер и той починал от черепно-мозъчна травма на път за болницата, припомня АФП.

Става дума за младши сержант Василий Тезетев от вътрешните войски, който ще бъде погребан с военни почести и предложен за държавна награда, уточнил говорителят според ИТАР-ТАСС.

Местният кризисен щаб обаче съобщил според АФП и за друга жертва - служител в наказателна колония, също ранен смъртоносно при падане на горящо дърво.

Центърът за ядрени изследвания край град Саров съществува още от съветско време, там са били произвеждани атомни оръжия. Над 800 души участваха вчера в гасенето на пожарите около Саров, припомня Франс прес.

Пожарът в охраняемата индустриална зона на федералния ядрен център е изгасен. Институтът отново работи, увери по-рано днес Сергей Новиков от държавната корпорация "Росатом", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Взривоопасните материали и оборудването са върнати в съответните инсталации, посочи Новиков.

Руските власти заявиха на 4 август, че са изтеглили от центъра всички радиоактивни материали и експлозиви, напомня АФП.

Близо 500 души гасят пожарите около друг руски военен обект в уралския град Снежинск на 1500 километра източно от Москва, където се разработват ядрени въоръжения. Това съобщи на сайта си местният клон на Министерството на извънредните ситуации, предаде АФП. Пожарът е отслабнал и обхваща 6 хектара, посочва министерството.

Министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу настоя в неделя службите му да удвоят усилията си за потушаване на пожарите около центъра в Снежинск, припомня агенцията.

Руските власти обявиха в края на миналата седмица извънредно положение около центъра за преработка и складиране на ядрени отпадъци "Маяк" в района на Челябинск, в Урал, заради разпространението на пожарите. Ядреният комплекс в град Озерск е на 2000 км от Москва, допълва Франс прес. 

„България се отнесе с най-голямо съчувствие към московчани, като разреши удължаването на визите за руските граждани заради тежките климатични условия в Русия, причинени от пожарите и смога", пише официозът "Российская газета". Гърция не планира да удължава визите на руските туристи, които не желаят да се завръщат в московския смог, но пък руските граждани могат да получат дългосрочна виза за тази страна и мнозина се ползват от това право, добавя изданието. Руските туристи няма да могат да останат по-дълго и в Испания. Там не приеха смогът като уважителна причина за удължаването на шенгенските визи.

В близките дни 10 хиляди деца от Москва ще бъдат изпратени в България, Одеса, Крим и Кубан, заяви московският кмет Юрий Лужков. "В най-скоро време, буквално в следващите дни, 10 хиляди деца, които се нуждаят от помощ и лечение и имат дихателни и белодробни проблеми, ще бъдат изпратени в Камчия. Там е разположен нашият московски пионерски лагер в България", каза той по време на среща с премиера Владимир Путин. Московският кмет добави, че Одеса също е предложила на разположение своите санаториуми. Малчуганите ще бъдат изпратени още в Крим и в Кубан.

Вчера премиерът Бойко Борисов и руският му колега Владимир Путин обсъдиха в телефонен разговор идеята страната ни да приеме руски деца и пожарникари за рехабилитация.

Двама войници са загинали в борбата с пожарите в Русия
netinfo