Двама цивилни загинаха за денонощие в Източна Украйна
Двама цивилни загинаха за денонощие в Източна Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Двама цивилни са убити в последното денонощие в Източна Украйна, а при обстрел е пострадала болница в Донецк - крепост на проруските сепаратисти, предаде Франс прес, позовавайки се на Киев и на бунтовниците.

Един човек е загинал снощи при обстрел на Куйбишевски район в Донецк, а лекарка е била ранена от снаряд, улучил болница в същия район, казаха за АФП бунтовническите власти. Мъж е бил ранен в контролирания от бунтовниците град Макеевка, на няколко километра източно от Донецк.

Едуард Басурин, един от висшите командири на сепаратистите, обвини украинската армия, че е обстрелвала село край летището в Донецк със 152-милиметрови оръжия.

Украинската армия на свой ред съобщи за един убит и няколко ранени мирни граждани при обстрел на друго селище близо до летището в Донецк. Правителствените сили обвиняват бунтовниците, че са използвали 152- и 122-милиметрови артилерийски оръдия, както и танк.

Съгласно подписаните през февруари в Минск договорености, оръжията с калибър над 100 милиметра трябва да бъдат изтеглени от фронтовата линия. Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики заявиха днес, че са започнали да изтеглят оръжията с калибър над 100 мм като своя собствена мирна инициатива.

Източник: БТА