/ Guliver/Getty Images
Десетки хиляди излязоха на протест по улиците на Хонконг въпреки предупрежденията на централното китайско правителство, предаде ДПА.
 

Смята се, че в шествието, минало като цяло мирно, са участвали около 50 000 души. Съобщено беше за изолирани сблъсъци между полиция и протестиращи, станали успоредно с шествието.

Китайски органи на реда са събрани на стадион близо до Хонконг 

Протестиращи се разпръснаха по улиците след напрегнат момент пред полицейския участък в Монкок. Te се събираха пред участъка, но при появата на сили за борба с безредиците започнаха да се отдалечават и се смесиха с минувачите.
 

След това силите за борба с безредиците преминаха през квартала с щитове и палки, кафенетата и ресторантите затвориха, но не се стигна до сблъсъци.

Тръмп се надява, че никой няма да бъде убит на протестите в Хонконг (ВИДЕО)

Европейският съюз призовава правителството и протестиращите в Хонконг да започнат широкообхватен диалог с участието на всички страни, за да се избегне влошаване на ситуацията в града, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. "От жизнено значение е да се прояви сдържаност, да се отхвърли насилието и да се вземат спешни мерки, за да се избегне влошаване на ситуацията", подчерта тя.
 

Могерини напомни, че основните свободи и високата степен на автономия на Хонконг са част от закона и международните споразумения и "трябва да продължат да бъдат съблюдавани".
 
БТА