/ iStock/Getty Images
Днешният съботен ден е ден на траур в Казахстан, след като вчера самолет се разби малко след като излетя, при което загинаха 12 души, включително пилотът, предаде ДПА. Правителството в Казахстан е приканило медиите да се въздържат от излъчването на всякакви развлекателни програми през днешния ден според казахстански медии.

Пътнически самолет се разби в Казахстан (ВИДЕО/СНИМКИ)

Самолетът "Фокер 100" на казахстанската авиокомпания "Бек еър", се вряза в бетонна стена, след което се удари в двуетажна жилищна сграда в Алмати. Властите спряха полетите на всички останали самолети "Фокер 100" в Казахстан.
 

Разследващите съсредоточават вниманието си върху версиите за пилотска грешка или техническа неизправност.

Спасиха две бебета от падналия самолет в Казахстан (ВИДЕО)

Повечето пътници на борда оцеляха при катастрофата. Според казахстанския заместник-министър на здравеопазването 67 души са ранени, а 47 души все още са хоспитализирани в болници в Алмати. Осем от настанените за лечение са със сериозни наранявания, необходими са били и няколко спешни операции, каза той в изявление, излъчено по казахстанската телевизия.

В самолета е имало четирима чужденци - двама от Украйна и по един от Китай и Киргизстан. И четиримата са оцелели според казахстанските власти.

Откриха черните кутии на падналия самолет в Казахстан

Самолетът изпълняваше полет от Алмати за Нур Султан, казахстанската столица, която преди беше известна като Астана.

Това беше най-тежката авиозлополука от години в богатата на петрол бивша съветска република, отбелязва ДПА. В по-ново време над 20 души загинаха там при катастрофи през 2012 и 2013 г.
БТА