Децата от подземието в Амщетен се удивляват от слънцето
Децата от подземието в Амщетен се удивляват от слънцето / netinfo

Новината за кръвосмесителната насилствена връзка на Йозеф Фрицъл с дъщеря му Елизабет е водеща за западните издания. Аферата "Фрицъл" накара света внезапно да си спомни, че Австрия, освен родина на виенските балове, валсовете на Щраус и райските алпийски пейзажи, е и родината на Адолф Хитлер, както и първата членка на ЕС, която допусна крайнодясна партия в правителството си, пише "Индипендънт".

В друга статия по темата вестникът цитира представители на австрийката полиция, които първи са се срещнали с две от децата на Йозеф Фрицъл от връзката му с Елизабет, държани близо 20 години в скривалището под земята. Останалите три деца Фрицъл извел оттам и отгледал със съпругата си Роземари. Но трите от подземието - 19-годишната Керстин, 18-годишният Щефан и 5-годишният Феликс, не са имали това щастие. Освободени от затвора си, Щефан и Феликс се изумили от слънчевата светлина, която никога не били виждали и се оглеждали наоколо, сякаш били извънземни или стъпили на Луната, разказват представители на австрийската полиция, цитирани от британския всекидневник.

Докато полицаите ги откарвали към психиатричната клиника, където ще останат заедно с други членове на семейство Фрицъл за лечение няколко седмици, децата от подземието били толкова изплашени от колите по пътя, че полицейският автомобил трябвало да се движи максимално бавно, допълва изданието.

От разказите на Фрицъл и на дъщеря му става ясно, че той не само я изнасилвал, но и пребивал, пише "Индипендънт" в трета статия по темата. Фрицъл обаче не смятал, че е виновен. На разпитите той твърдял, че е похитил дъщеря си, за да я спаси от наркотиците, защото тя била проблемно дете и вероятно щяла да тръгне по лош път. Първите две години на това спасение обаче преминали в дрогиране на Елизабет, побоища, изнасилвания, отношение към нея като към животно, отбелязва вестникът.