/ Thinkstockphotos
Няколко зоопаркове в Дания обявиха днес, че отменят плановете си да отворят отново за посетители на 1 май, въпреки че страната постепенно облекчава ограниченията, въведени за борба с коронавируса, предаде ДПА.

В началото на седмицата зоопаркът на Копенхаген заедно с още няколко в страната обяви, че ще отвори през май, като се мотивира, че това е в съответствие с последните насоки. Вчера обаче двама министри в правителството и здравните власти изразиха опасения, че едно отваряне на 1 май би било твърде рано, което накара ръководствата на зоопарковете да съобщят днес, че планираните отваряния няма да се състоят.

Шефът на зоологическата градина в Алборг Хенрик Хансен каза по общественото радио Де Ер, че е бил "изключително разочарован" да научи за съмненията на властите от медиите.

В декларация управата на столичния зоопарк се казва, че засега би било "неуместно да се отварят зоопаркове и атракциони". Изразява се надежда, че това може да стане в близко бъдеще, но не се посочва конкретна дата.

Дания неотдавна продължи едномесечната забрана за събирания на повече от 10 души до 10 май. Миналата седмица детските ясли и градини, както и училищата до 5-и клас получиха разрешение за работа след 4-седмично затваряне.