Чили се опитва да ускори спасяването на блокираните миньори
Чили се опитва да ускори спасяването на блокираните миньори / Reuters

Чили се опитва да ускори спасяването на 33-мата миньори, блокирани под земята вече 23 дни, които, по думите на официални представители, може би ще трябва да чакат три-четири месеца, докато видят отново дневна светлина, предаде Ройтерс.

Министърът на минната промишленост Лауренсе Голборне заяви, че спасителите обмислят други варианти, включително изкопаване на втора изходна шахта.

33-мата миньори - 32-ма чилийци и един боливиец, са блокирани на близо 700 метра под земята след срутване в медна мина в Сан Хосе де Копиапо, на 800 километра северно от столицата Сантяго, на 5 август. Те оцеляха повече от две седмици с малко количество консервирана риба тон, бисквити и мляко, преди да бъдат открити и да им бъдат спуснати първите порции храна, припомня БТА.

"Очевидно ние разглеждаме и други опции и ще приветстваме всеки вариант, който ускори спасяването им", каза Голборне.

Властите планират да започнат прокопаването на втора шахта, което ще отнеме три месеца, след това те ще бъдат изтеглени един по един през нея. Спасителите заявиха вчера, че обмислят изкопаване на втора шахта по-близо до тунела, където се намират миньорите, което ще отнеме 60 дни.

Представители на правителството изразиха опасения, че петима от мъжете са започнали да показват симптоми на депресия. Те започнаха консултации с експерти от НАСА за това как да помогнат на миньорите да се справят с продължителната изолация.

Спасителите са спуснали при тях карти за игра, миниатюрни видеопрожектори и mp3-плейъри, за да им помогнат в борбата със скуката в горещия и влажен тунел.