Четворката за Близкия изток на среща в Кайро в края на месеца
Четворката за Близкия изток на среща в Кайро в края на месеца / netinfo

Участниците в т. нар. Близкоизточен квартет на международните посредници ще се срещнат в египетската столица на 26 и 27 юни. Тава съобщи в шведския град Малмьо руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС и ДПА.

Лавров обяви срещата на фона на разрастващото се насилие между палестинските фракции Хамас и Фатах в Ивицата Газа. Предишната среща на четворката, включваща САЩ, Русия, ООН и ЕС, се състоя в края на май в Берлин. На нея германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че групата ще се срещне отново през юни за преки разговори с израелската и палестинската страна.

Русия призовава властите и всички ръководни структури в Палестина да се абстрахират от партийната си принадлежност и да направят необходимото за незабавно прекратяване на огъня, заяви говорителят на руското външно министерство Михаил Каминин. Москва е крайно разтревожена от растящото напрежение в Ивицата Газа и палестинските територии като цяло, добави Каминин.

Палестинският президент Махмуд Абас нарече случващото се в Ивицата Газа "пълно безумие". В телефонен разговор с политическия водач на Хамас Халед Мешаал, който живее в изгнание в Дамаск, Абас подчерта, че отговорност за кръвопролитията носят "всички, които стрелят". Абас даде да се разбере, че разглежда себе си на първо място като президент, а не като ръководител на Фатах.

Президентът изрази надежда, че враждуващите страни ще се съгласят с предложението на Египет за посредничество за постигане на примирие и още днес ще се договорят за спиране на огъня.