Чешките депутати обсъждат референдум за излизане от ЕС

Чешките депутати обсъждат референдум за излизане от ЕС
Чешките депутати обсъждат референдум за излизане от ЕС / Guliver/Getty Images

Подкрепата на Европейската комисия за въвеждане на безвизов режим за турски граждани доведе до обсъждания на референдум за излизане от ЕС в чешкия парламент.

Предложението за начало на такива дебати дойде от депутатите на дясноцентристката коалиция "Зора". То беше одобрено от 96 от присъстващите 169 депутати в долната камара на парламента в Прага.

"Съвършено недопустимо е 75-милионна мюсюлманска страна, която съзнателно си сътрудничи с "Ислямска държава”, да получи свободен достъп в Европа и Чехия. ЕС отдавна не защитава интересите на европейските граждани. Той се превърна в диктаторска организация", заяви председателят на "Зора" Мирослав Лидински.

ЕК ще предложи да отпаднат визите за Турция

От коалицията подчертаха, че целта на инициативата им не "унищожението на добрите неща в ЕС, а спиране на самоубийствената политика на европейския елит".

Политолозите в страната смятат "Зора" за популистко и ислямофобско движение, припомня ТАСС. Днешното му предложение обаче беше подкрепено от комунистите, мнозинството от депутати от Гражданската демократическа партия и някои представители на партии в управляващата коалиция.

Вижте ключовите точки на споразумението за миграцията между ЕС и Турция

В същото време според експерти истинско провеждане на референдум за излизане на страната от ЕС няма да получи подкрепа в парламента. Дебатите са по-скоро израз на несъгласието на много чешки политици с въвеждането на безвизов режим за Турция, както и с предвидените финансови санкции за страни, които не желаят да участват в квотното разпределение на бежанци между държавите в ЕС.

Източник: БТА