/ iStock/Getty Images
С 43 гласа "за" парламентът на Черна гора гласува тази вечер вот на недоверие на правителството на премиера Здравко Кривокапич.

Повод за институционалната криза в страната бе предложението на вицепремиера Дритан Абазович за съставяне на кабинет на малцинството. Премиерът Кривокапич внесе в парламента искане за отстраняване на своя заместник, но предложението изобщо не бе гласувано.

Абазович и оглавяваната от него коалиция "Черно на бяло" внесоха предложение за вот на недоверие на правителството на Кривокапич. Вотът бе гласуван след дълги часове на изказвания от парламентарно представените партии.

Правителството на Кривокапич бе на власт само година и два месеца. То бе съставено след споразумение на многопартийна коалиция от политически сили с различна геополитическа ориентация.

Въпреки че атаката дойде отвътре, премиерът Кривокапич заяви, че тя е дело на президента Мило Джуканович и маските вече са паднали.

В сряда Джуканович каза, че най-доброто решение на кризата в момента е съставяне на правителство с едногодишен мандат и ясно разписани задачи, които да изпълни. От средите на неговата партия се обявиха за кабинет, който да присъедини Черна гора към Европейския съюз. 
БТА