Черна гора избира президент
Черна гора избира президент / снимки: Reuters

В Черна гора ще се проведат президентски избори. За поста държавен глава ще се борят двама кандидати: настоящият президент, представител на управляващата Демократическата партия на социалистите Филип Вуянович, и представителят на опозиционните сили бившият дипломат Миодраг Лекич.

По време на последния си дебат, който се състоя в петък по националната телевизия RTCG, двамата претенденти си отправиха взаимни обвинения. Вуянович и Лекич над два часа спореха по осем основни теми, засягащи развитието на държавата и си отправиха взаимни обвинения. Съперниците се съгласиха, че въпросът за членството на Черна гора в НАТО трябва да се реши на общонационален референдум, предава БГНЕС.

Лекич обвини настоящия президент в корупция, спада на икономиката и нерешените проблеми на най-голямата компания в страната Алуминиевият комбинат в Подгорица, който е пред фалит. В отговор Вуянович заяви, че комбинатът продължава да работи благодарение на него, а в Черна гора като цяло има добър инвестиционен климат, а привличането на нови инвеститори трябва да съдейства за развитието на държавата.

Черна гора избира президент
netinfo

Лекич смята, че Вуянович си остава един функционер на своята партия, която прекалено дълго е останала на власт. Според него, действащият президент подписва "механично" законите, без да се замисля за интересите на страната. На свой ред Вуянович заяви, че ако Лекич бъде избран, в страната ще настъпи хаос.

Според социологическите въпроси Вуянович е фаворит с 55%. Това са вторите президентски избори, откакто страната обяви своята независимост през 2006 г.