България ще се присъедини към позицията на ЕС за Хизбула
България ще се присъедини към позицията на ЕС за Хизбула / снимка: Impact Press Group, архив

България няма да възразява на опитите за включване на въоръженото крило на Хизбула в черния списък на ЕС на терористичните организации, защото новото правителство, след като се разколеба по въпроса, сега реши да се присъедини към линията на партньорите си от ЕС, заявиха дипломати пред Ройтерс в София.

Предишното правителство обвини Хизбула за бомбения атентат, в който миналия юли в Бургас бяха убити петима израелски туристи и българският им шофьор. Обвинението бе ключово за дипломатическите усилия на Запада ливанското шиитско движение да бъде включено в черния списък, които бяха подети с нова сила, след като бойци на Хизбула започнаха да помагат на сирийските правителствени войски в гражданската война.

България стресна мнозина от партньорите си в ЕС този месец, когато външният министър Кристиан Вигенин от новото социалистическо правителство оттегли това становище и постави под въпрос дали има достатъчно доказателства за ролята на Хизбула в атентата, посочва Ройтерс, цитиран от БТА. Но оттогава други европейски страни повлияха на българската позиция и правителството отново смени посоката, казаха двама западни дипломати, пожелали анонимност.

"Новото правителство сякаш направи опит да разбере колко далече може да стигне, но след като видя реакцията, то бързо отстъпи", каза единият дипломат. Другият заяви: "Вигенин обяви публично, че позицията на България остава непроменена. Мисля, че правителството ще отстоява тази позиция". Служители в българското правителство отричат да е имало завой по въпроса за Хизбула.

Външното министерство каза, че министърът няма да говори пред Ройтерс по този въпрос. В изявление, изпратено до Ройтерс в сряда, министерството заяви: "България е готова да се присъедини към единодушно решение на Европейския съюз. Отговорността да се изработи солидно основание за него е колективна". Социалистическото правителство като цяло е прозападно, но по традиция се отнася със симпатии към Русия и това може би е оказало влияние, каза служител в предишното десноцентристко правителство.

"Новото правителство на иска да дразни руснаците с активна позиция за Хизбула", добави пред Ройтерс същият източник, пожелал анонимност. Москва, която е съюзник на сирийския президент Башар ал Асад, блокира опитите на международната общност за осъждане на намесата на Хизбула в Сирия, посочва Ройтерс.

Според дипломати в София няма доказателства, че Кремъл пряко е повлиял на политиката на социалистическото правителство към Хизбула, но така или иначе Русия е фактор, с който всички български лидери се съобразяват. България внася голяма част от природния газ от руския Газпром. Москва поиска компенсация от 900 милиона евро от България, след като тя се отказа от нова атомна електроцентрала, която трябваше да построи руската държавна фирма Атомстройекспорт, посочва Ройтерс.