България и Виетнам ще работят за нов модел на икономическо сътрудничество
България и Виетнам ще работят за нов модел на икономическо сътрудничество / Маринела Величкова
България и Виетнам ще работят за нов модел на икономическо сътрудничество
67692
България и Виетнам ще работят за нов модел на икономическо сътрудничество
  • България и Виетнам ще работят за нов модел на икономическо сътрудничество

Виетнам е изключително важен партньор за България и ЕС в един динамично развиващ се регион - този на Югоизточна Азия. Тоза заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с виетнамския си колега Чъонг Тан Шанг и обявяването на Съвместна декларация за стратегическо партньорство и анекс към нея - "Нов модел за икономическо сътрудничество". Основна цел е да се оптимизират двустранните отношения в сфери като търговия, икономика, енергетика, туризъм, образование.

Президентът Плевнелиев заяви, че тези стратегически документи са израз на политическата воля за нов етап в развитието на двустранните отношения. "Искаме Виетнам да бъде врата за произведените от България и ЕС стоки, отворена към региона на Югоизточна Азия с над 660 млн. население. Ще работим за това България да бъде врата за Виетнам и неговите стоки и услуги, които той може да предостави на ЕС с над 500 млн. население", заяви Плевнелиев.

Като възможности за сътрудничество държавният глава отбеляза, че имаме български компании, които искат да инвестират във Виетнам - в екологични инсталации за рециклиране на отработени масла или в мини и минно производство, както и български компании, които търсят съвместни производства в областта на фармацевтиката, производството на храни и земеделие, в енергетиката, отбранителната промишленост, химическата, текстилната, тютюневата индустрии, в инфраструктурни проекти. Имаме български компании, които са готови да търгуват и да предоставят своите продукти във Виетнам за по-нататъшно разпространение, а защо не и за съвместни производства - на български вина, храни, кисело мляко, розово масло, каза още президентът Плевнелиев.

България и Виетнам ще работят за нов модел на икономическо сътрудничество
netinfo

Виетнамският държавен глава Чъонг Тан Шанг изрази убеденост, че ако моделът бъде успешен, ще има положителен принос за повишаване на ефективността на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни.

В присъствието на българския президант Росен Плевнелиев и виетнамския му колега Чъонг Тан Шанг в Ханой бяха подписани двустранни документи за сътрудничество между БАН и Виетнамската академия на науките и технологиите, между Института по металознание, съоръжения и технологии при БАН и Института за корабостроителни науки и технологии към Министерството на съобщенията и транспорта на Виетнам, а също така и Меморандум за сътрудничество между БТА и Виетнамската информационна агенция.