/ ThinkStock/Getty Images
Българи склониха глава пред паметника "Шипка" в Кишинев по случай по случай 3 март - националния празник на Република България.

От българското посолство в Молдова днес бе организирана церемония по възлагане на цветя и венци в памет на загиналите за свободата на България.


Събралите се пред паметника представители на държавни, образователни и научни институции, ветерани и граждани чуха поздравителни послания от българския посланик Евгени Стойчев, доктора по история Иван Думиника и члена на фонда "Български дух" Александър Ламбов. Тържествената церемония се завърши с минута мълчание.

Тази година, заради пандемията, не можаха да участват учениците от Българския лицей "Васил Левски", а българското посолство не организира традиционния прием по случая на празника. Затова в интернет пространството бе пуснат видеоклип с поздравленията.

Пред паметниците на героите на Освобождението на България положиха цветя българите, живеещи не само в Кишинев, но и в други населени места в Молдова, сред които Тараклия, Твърдица, Паркани, Сояновка.

Днес е работен ден в Молдова.
БТА