Буш ще обсъди въпроса за Северна Корея на срещата на Г-8
Буш ще обсъди въпроса за Северна Корея на срещата на Г-8 / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джордж Буш ще обсъди севернокорейската ядрена програма с лидерите на Япония, Китай и Южна Корея, с които ще срещне идната седмица на срещата на върха на страните от Г-8, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на Белия дом.

Буш ще разговаря с премиера Ясуо Фукуда, веднага след като пристигне на японския остров Хокайдо на 6 юли. Предвидено е срещата между двамата да продължи един час. Те ще обсъдят севернокорейската ядрена програма и шестстранните преговори, чиято цел е да гарантират, че Пхенян ще се откаже от разработване на ядрено оръжие, заяви Денис Уайлдър, който отговаря за Азия в Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Уайлдър заяви, че в последния ден от срещата на върха (9 юли) Буш ще обсъди севернокорейската ядрена програма и с лидерите на Южна Корея и Китай. Той допълни, че президентът иска също така да бъде осведомен как вървят разговорите между Пекин и представителите на тибетския духовен водач Далай лама.

Очаква се в двустранните срещи Буш да обсъди също така Ирак, Иран, Афганистан, Мианма, Зимбабве, Дарфур и преговорите от цикъла в Доха за либерализиране на световната търговия.