Буш предложи на палестинците помощ от 190 милиона долара
Буш предложи на палестинците помощ от 190 милиона долара / netinfo

Американският президент Джордж Буш предложи на правителството на палестинския президент Махмуд Абас нова помощ в размер на 190 милиона долара, която да бъде отпусната до края на фискалната 2007 г. /30 септември 2007 г./ предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Буш потвърди подкрепата си за решаване на израелско-палестински конфликт на основата на създаването на две държави, които да живеят в мир. Границите на бъдещата палестинска държава трябва да бъдат определени според предишни проекти, но след като бъдат взети предвид сегашните реалности, подчерта той.

Буш изтъкна, че след като в момента съществува безпрецедентно високо равнище на консенсус за създаването на демократична палестинска държава, за палестинците е дошъл моментът на избор. Американският президент призова палестинците да последват пътя на президента Абас и премиера Салам Фаяд.

Тероризмът няма място в една палестинска държава, отбеляза той. Буш предупреди още, че отстъпването пред екстремистите в която и да е борба в Близкия изток ще има опасни последици за света.

Американският президент призова за свикване тази есен на близкоизточна конференция с участието на страните от региона, признаващи Израел, на която да бъдат обсъдени начините за възобновяване на мирните преговори. Той определи лансирания отново през пролетта арабски мирен план като добре дошла първа стъпка за постигане на тази цел.

Буш призова Израел да продължи да прехвърля на палестинското правителство на премиера Салам Фаяд полагащите му се приходи от данъци, а Хамас - да признае еврейската държава и да се откаже от насилието.

Асошиейтед прес отбелязва, че американският президент заема по-лична и по-активна роля в усилията за решаване на израелско-палестински конфликт.

Ройтерс посочва, че след като Хамас овладя със сила ивицата Газа миналия месец западните страни са застанали зад базирания на Западния бряг Абас, като се обещали да възобновят помощта си. Целта им е да изолират ислямисткото движение и да се опитат да насърчат мирните преговори между смятаната за по-умерена фракция на палестинския президент - Фатах, и Израел. Някои анализатори обаче предупреждават, че е възможно тази стратегия да доведе до обратни резултати, тъй като ще засили представата сред палестинците за Абас като за пионка на Израел и Съединените щати.

САЩ планират регионалната среща, за която призова Буш, да бъде ръководена от държавния секретар Кондoлиза Райс. Във форума трябва да участват Израел, палестинската автономна власт и съседните държави.

Предвидено бе Райс да посети Израел и палестинските територии тази седмица. Визитата бе отложена, като вместо това държавният секретар и министърът на отбраната Робърт Гейтс ще посетят в края на този или в началото на следващия месец неуточнени страни в Близкия изток, за да уверят, че Съединените щати остават ангажирани с региона, и за да поискат помощ за стабилизирането на Ирак.