Буш номинира нов директор на Националното разузнаване
Буш номинира нов директор на Националното разузнаване / netinfo
Президентът на САЩ Джордж Буш ще съобщи номинацията на бившия американски разузнавач Майкъл Макконъл за нов директор на Националното разузнаване, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен американски представител.

Буш ще обяви официално, че Джон Негропонте, който оглавява Националното разузнаване от април 2005 г., ще напусне поста и занапред ще бъде заместник-държавен секретар на САЩ на мястото на Робърт Зелик. Зелик подаде оставка през юни 2006 г., за да започне работа в инвестиционната компания Голдмън Сакс, напомня Франс прес.

"Имаме намерение да обявим номинациите днес", посочи високопоставен американски представител, пожелал анонимност. Той добави, че одобрението им не би трябвало да създаде проблеми в Сената, тъй като Джон Негропонте и Майкъл Макконъл "са безупречни личности".

Междувременно американският министър на енергетиката Самюел Бодмън съобщи, че ръководителят на американската ядрена програма Линтън Брукс е уволнен.

Брукс трябва да се оттегли от поста ръководител на Националното управление за ядрена сигурност този месец за това, че не е успял да се справи с проблеми, свързани със сигурността на обекти, в които се разработва ядрено оръжие, като лабораторията Лос Аламос в щата Ню Мексико.

"Реших, че е време нов ръководител да оглави Националното управление за ядрена сигурност", каза Бодмън.