Бритиш еъруейз възобновява вътрешните полети от Хийтроу
Бритиш еъруейз възобновява вътрешните полети от Хийтроу / netinfo

Най-големият британски авиопревозвач - компанията "Бритиш еъруейз", планира да възобнови вътрешните полети от лондонското летище "Хийтроу", които бяха спрени преди два дни заради гъста мъгла, предаде ИТАР-ТАСС.

Югоизточната част на Англия продължава да е обвита в мъгла, но се появи надежда, че днес слънцето ще успее частично да "разтопи" гъстата пелена.

"Бритиш еъруейз" се готви днес да изпълни 87 процента от вътрешните полети от "Хийтроу", а в неделя да възстанови всички вътрешни полети. След това компанията планира да възстанови полетите до Париж и Брюксел. Очаква се това да намали натоварването на скоростните железопътни връзки "Евростар" между Лондон и столиците на Франция и Белгия. През последните дни в Лондон стана почти невъзможно закупуването на билети за "Евростар", след като пътниците се преориентираха към железниците, отбелязва агенцията.

Тази седмица бяха отменени 350 полета, което провали плановете на 40 000 пасажери. За да разтовари по някакъв начин пътнико-потока на летището, "Бритиш еъруейз" изпрати около 3000 души с автобуси до Манчестър, Нюкасъл, Глазгоу, Единбург и Абърдийн, където метеорологичните условия позволяват полетите.

Британският сайт "thisislondon" съобщава, че хиляди пътници са блокирани и са заплашени от неприятната перспектива да прекарат Коледа без семействата си.

Сайтът дава пример с българската адвокатка Ирена Ангелова, която се опитва да се прибере в София, за да прекара Коледа с 18-годишния си син и съпруга си.

Две вълнени одеяла не бяха достатъчни, за да спрат треперенето й, докато чакаше до получи някаква информация, пише сайтът.

43-годишната Ирена заяви, че никой не е бил в състояние да й даде точна информация, докато стояла пет часа под голяма неотоплена тента на летището.

"Винаги съм се възхищавала на британците за това колко добре може да организират нещата. Тук няма организация. Хаос е. Наистина съм изненадана как може да позволят това да се случи", казва българката.

Сайтът представя положението и на други блокирани пътници на летище "Хийтроу".