/ БТА
Във Великобритания започна най-голямата стачка на учители и държавни служители от години, в която се очаква да вземат участие до половин милион души, предаде Ройтерс.

Днешните организирани стачни действия са най-големите от едно поколение насам и правителството каза, че те ще причинят широкомащабни смущения. Някои училища ще затворят, въоръжените сили са в готовност да помагат по границите на Великобритания и в голяма част от страната няма да функционира железопътният транспорт.

Според лидери на профсъюзи в стачката ще участват до 500 000 души и ще бъдат проведени и протести срещу предложение за нов закон, предвиждащ ограничения на правото на стачка в някои сектори. Лидерите твърдят, че това предложение допълнително ще влоши отношенията.

"Вместо да заговорничат за нови начини, чрез които да нападат правото на стачка, министрите трябва да повишат заплащането в цялата икономика – като започнат с достойно увеличение на заплатите за служителите в публичния сектор", заяви Пол Новак, генералният секретар на синдикалното обединение Конгрес на профсъюзите.

Правителството каза, че ще бъдат въведени "смекчаващи мерки", но стачката ще окаже сериозно въздействие. "Наясно сме, ще има смущения в живота на хората и затова смятаме, че преговорите, а не стачките, са правилният подход", заяви пред репортери говорител на премиера Риши Сунак.
Владимир Арангелов/БТА