Затруднения се чакат и в железопътния транспорт
От Министерството на външните работи предупреждават за възможни затруднения при пътуванията от и до Великобритания, както и вътре в страната. Липсата на достатъчно персонал на определени летища в Обединеното кралство предизвика и в бъдеще се очаква да доведе до отмяната на редица полети от и до страната, се посочва в съобщението на МВнР.

Летище „Хийтроу“ се готви за тридневна стачка

Част от засегнатите летища вече ограничиха дневния брой на излитащите пътници. Въпреки предприетите мерки все още има случаи, при които се стига до отмяна на полети с кратко предизвестие.

Затруднения се наблюдават и в железопътния транспорт поради планираните стачни действия на служителите, заети в този икономически сектор. Големите стачки от края на миналия месец не удовлетвориха напълно исканията на синдикатите и като резултат от това има насрочени стачки за 27-и и 30-и юли, се отбелязва в съобщението. В тях са обявили, че ще се включат машинисти от железопътните компании Arriva Rail London, Chiltern Railways, Great Western Railway, LNER, Greater Anglia, Southeastern, Hull Trains, West Midlands Trains.

Стачките съвпадат по време с Игрите на Британската общност, които ще се проведат в периода 28-и юли – 8-и август, и които се очаква да привлекат много посетители от страната и света. Това обстоятелство ще доведе до още по-голямо натоварване в транспортния сектор и би могло да предизвика промени в разписанията, забавяния при пътуванията, а също и отмяна на планирани курсове в последния момент, отбелязват от МВнР.

От МВнР призовават българските граждани, които възнамеряват да пътуват от или до Обединеното кралство в следващите седмици, да проявяват повишено внимание и да се информират редовно за възможната отмяна на техните полети или пътувания с други форми на транспорт. Същата препоръка се отправя и към сънародниците ни, пребиваващи временно или постоянно на територията на Обединеното кралство.

Национално извънредно положение и червен код за екстремни горещини във Великобритания

При необходимост от съдействие българските граждани в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия могат да се обръщат към посолството ни в Лондон на телефонни: +44 20 7581 3144, +44 20 7584 9400, +44 20 75893763. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на посолството: Consular.London@mfa.bg, embassy.london@mfa.bg.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04, +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.