Британските служби подслушвали лидери на поне 20 страни в Африка
Британските служби подслушвали лидери на поне 20 страни в Африка / ThinkStock/Getty Images
Британските служби подслушвали лидери на поне 20 страни в Африка
91604
Британските служби подслушвали лидери на поне 20 страни в Африка
  • Британските служби подслушвали лидери на поне 20 страни в Африка

Стотици политици, дипломати, военни, шефове на спецслужби, опозиционни лидери и влиятелни бизнесмени из цяла Африка са били подслушвани от британското разузнаване. Разкритията са на френския вестник "Монд" и обхващат данни за поне 20 страни на Черния континент, повечето от които съюзници на Великобритания. Документите обхващат нерегламентирани действия на външното разузнаване в Лондон през 2009 и 2010 година.

Основната цел на прихванатите сателитни комуникации са били президенти и премиери на африкански държави. Въпреки че Великобритания е основен търговски партньор на Кения, през март 2009-а британските тайни служби прихващат разговорите на президента Кибаки и най-близките му съветници, както и на премиера Райла Одинга.

"Монд" разкри и подслушване на пътниците в 27 самолетни компании

Същият подход е приложен и към Ангола - най-голямата африканска производителка на петрол, която през 1979-а се управлява от президента Жозе Едуардо душ Сантуш. Част от прихванатата вътрешна информация от подслушването на президентския дворец в Луанда е предоставена на Държавния департамент преди важното посещение на тогавашния държавен секретар Хилари Клинтън в Ангола.

Британските служби са подслушвали всички комуникации и на лидера на Конго Джоузеф Кабила, както и на тогавашния нигерийски държавен глава Умару, а когато той умира, "бръмбарите" веднага са пренасочени към неговия приемник на поста Гудлък Джонатан.

В тефтерчето с телефонни номера на британкките шпиони влизали още ганайският президент Джон Куфур, както и колегите му в Того и Гвинея. Подслушвани са били разговорите на външните министри на Нигерия, Кения, Замбабве, Судан и Либия, техните екипи, а са били четени и e-mail-ите им. Секретните подслушвателни операции на агентите на Короната са били разширени и върху сирийското посолство в Судан и руските дипломатически представителства в Конакри и Абуджа.