Борисов лети за Токио, в неделя гледа Котоошу
Борисов лети за Токио, в неделя гледа Котоошу / Sofia Photo Agency
Борисов лети за Токио, в неделя гледа Котоошу
37324
Борисов лети за Токио, в неделя гледа Котоошу
  • Борисов лети за Токио, в неделя гледа Котоошу

На официално работно посещение в Япония заминава министър-председателят Бойко Борисов. В рамките на посещението си премиерът Борисов ще проведе срещи с министър-председателя на Япония Наото Кан, с председателите на Долната и Горната камара на японския парламент господата Такакиро Йок окичи и Такео Нишиока.

В първият ден от визитата си Борисов ще отпътува за крайбрежния град Камакура, намиращ се на около час от Токио. Това е бивша столица на Япония, едно от големите пристанища в света през XII век, а днес една от най-популярните туристически дестинации в Япония. Най-известната забележителност в Камакура е "Големият Буда от Камакура" - бронзова статуя на Амида Буда с височина 13,5 метра, която премиерът ще посети в неделя сутрин.

По-късно същия ден министър-председателят на България ще присъства и на финала на януарския турнир по сумо. В Големия новогодишен турнир, който се провежда в залата Рьогоку Кокугикан от 9 януари, участва и българинът Котоошу. В последния ден от турнира, 23 януари ще бъде връчена и купата на Правителството на Република България.

В делегацията за официалното посещение в Япония, което приключва във вторник вечер, са включени министрите Николай Младенов, Трайчо Трайков, Вежди Рашидов и Мирослав Найденов.

Очаква се да бъдат проведени срещи с ръководството на Японския съвет за международен обмен, с Японската федерация на икономическите организации Кейданрен и Японската банка за международно сътрудничество. Банката финансира със заем част от проекта за разширение на софийското метро, както и вятърната електроцентрала "Калиакра", съвместен проект на българската фирма "Инос-1" и Mitsubishi Heavy Industries.

По време на посещението на Бойко Борисов в Япония ще бъдат проведени срещи за развитие на японско-българските бизнес отношения в областта на енергетиката, земеделието, износа на български стоки. Тази седмица в интервю за Дарик новоназначеният посланик на Япония в България Негово превъзходителство Макото Ито потвърди, че има интерес от внос на българските пилета и вино, но допълни, че "... ако внасяме пилешко месо от по-близки страни от България, тези които имат по-ниски транспортни разходи, ще са по-конкурентноспособни. На японския пазар например има страшно много вина от цял свят и независимо от това колко е
качествено българското вино, пак донякъде ще бъде определяща и цената. Но така или иначе японският пазар е голям, има продукти от цял свят, определящото е качеството и цената."

Най-големите японски инвестиции в България към момента са свързани със заводите за авточасти Язаки, болница Токуда и вятърната електроцентрала край Калиакра.