Беатрис Фин - изпълнителният директор на Международната кампания за забрана на ядреното оръжие, на която бе присъдена тазгодишната Нобелова награда за мир
Беатрис Фин - изпълнителният директор на Международната кампания за забрана на ядреното оръжие, на която бе присъдена тазгодишната Нобелова награда за мир / БГНЕС
Преди Международната кампания за забрана на ядреното оръжие осем организации и личности са печелили Нобеловата награда за мир заради усилия си в борбата срещу разпространението на ядрените оръжия, отбелязва Франс прес.

Нобеловата награда за мир е присъдена на Международната кампания за забрана на ядреното оръжие (ICAN)

Вижте и носителите на Нобеловата награда за мир в последните десетилетия

През 2005 г.
Международна агенция за атомна енергия и нейният тогавашен директор Мохамед ел Барадеи получават отличието за своите усилия за предотвратяване на използването на ядрената енергия за военни цели.

През 1995 г. Джоузеф Ротблат от Великобритания и основаното в Канада Пъгуошко движение печелят наградата за усилията си за намаляване и, в дългосрочен план, за елиминиране на ядрените оръжия по света.

През 1985 г. основаната в САЩ организация "Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война" получават отличието заради това, че чрез информационната си кампания е помогнала на хората да осъзнаят последствията от ядрената война.

През 1982 г. шведската дипломатка Алва Мюрдал и мексиканският й колега Алфонсо Гарсия Роблес печелят наградата за ролята си в преговорите, водени от ООН за ядреното разоръжаване.

През 1975 г. руският дисидент и ядрен физик Андрей Сахаров получават наградата за своята борба за ядрено разоръжаване.

През 1974 г. бившият японски премиер Ейсаку Сато печели наградата, след като се отказва от опцията страната му да стане ядрена сила.

През 1962 г. американският физик и химик Линъс Карл Полинг получава наградата за кампанията си срещу ядрените опити.

През 1959 г. британският учен Филип Ноел-Бейкър печели наградата заради усилията си да предотврати ядрена война между САЩ и СССР.
БТА