/ БГНЕС
Нобеловата награда за мир за тази година печели Международната кампания за забрана на ядреното оръжие (ICAN), съобщиха световните агенции. Наградата на стойност 9 милиона шведски крони (1,1 милиона долара) ще бъде връчена на 10 декември в Осло.

Казуо Ишигуро спечели Нобелова награда за литература

Норвежкият Нобелов комитет награждава базираната в Женева организация "за работата й за привличане на вниманието върху катастрофалните хуманитарни последици от използването на ядрени оръжия и за упоритите й усилия да постигне основаваща се на споразумение забрана на този вид оръжия".
Носители на Нобеловата награда за мир в последните десетилетия

Изпълнителният директор на организацията Беатрис Фин е много радостна от новината, каза на пресконференция председателката на норвежкия комитет Берит Райс-Андершен, цитирана от Ройтерс.

Нобелът за физика отиде при трима учени, наблюдавали гравитационните вълни

Комитетът е избрал организацията измежду повече от 300 предложени кандидатури. Огласяването на наградата е кулминацията на тази седмица, в която бяха обявени новите нобелисти в областта на медицината, физиката, химията и литературата, отбелязва Асошиейтед прес.
Норвежкият комитет не дава информация кои са били кандидатите за отличието за мир, но уточнява, че са били предложени 215 души и 103 организации. Анализатори предполагаха, че сред основните претенденти са сирийската доброволческа хуманитарна организация "Белите каски", наред с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини за ролята им за сключването на сделката за иранската ядрена програма.

Любопитни факти за Алфред Нобел

Първата Нобелова награда за мир е присъдена през 1901 г. Оттогава призът е връчван 98 пъти, като в общо 19 години не е присъждан - например в годините на Първата и на Втората световни войни.
БТА