Според ООН всяко четвърто момиче на възраст от 15 до 19 години в Танзания е или бременно, или е родило. Политиките, които принуждаваха младите майки да напуснат училище, бяха отменени през 2021 г. Но въпреки това, много тийнейджърки все още не могат да бъдат майки и в същото време да получат образование, предава VOA/ Voice of America.

Когато Неема Кисимакисили забременя на 15 години, тя се сблъска с неодобрение от своите родители и общността. Но въпреки тези предизвикателства, тя посещава частно училище, което в партньорство с правителството помага на майките тийнейджъри да продължат образованието си.

Кисимакисили казва, че няма кой да се грижи за едногодишната й дъщеря, докато посещава часове, така че детето живее с нея в училищните помещения.

“Има време, когато съм в час. Трябва да изляза и да проверя детето си дали яде илидали е в безопасна среда или по друг начин. Докато съм навън, приятелите ми са в клас и учат”, обяснява Кисимакисили.

"В Танзания някои неправителствени и религиозни институции предоставят услуги за гледане на деца, но често това не е достатъчно, за да отговори на всички нужди на младите майки. И така, грижата за децата често е оставена на родителите или настойниците на тийнейджърите’, казва Естер Манянда, управител на oсновно училище в Додома.

“Има много платени занимални, но ни се иска правителството да може да се срещне със собствениците на тези занимални  във всеки регион или за цяла Танзания и да ги помоли да могат да вземат децата и да ги отглеждат в своите центрове”, каза Естер Манянда.

През 2021 г. правителството на Танзания отмени забраната, която не позволяваше на млади майки и бременни момичета да посещават училище. В резултат на това повече майки тийнейджъри и бременни ученички се върнаха в училище - 1600 само през 2023 г., според Министерството на образованието. И правителството се опитва да направи повече - сътрудничи си с частни организации, за да облекчи тежестта, пред която са изправени младите майки без дневни грижи.

Това включва изграждане на общежития и предоставяне на сексуално образование и безплатна храна.

В обръщение към парламента през май (23 май 2024 г.) министър-председателят на Танзания Касим Маджалива каза, че правителството преразглежда своята образователна политика и преразглежда разпоредбите, за да обясни по-добре как ученичките, чието обучение е прекъснато от бременност, могат да се върнат в училище.

“Изграждането на общежития ще помогне да се гарантира, че ги защитаваме. И така, ще продължим  тази стратегия", заяви Касим Маджалива, министър-председател на Танзания.

Но стигмата остава... Внучката на Мбуа Киту, Енеза, която предостави само първото си име от съображения за поверителност, забременя на 15 години през 2022 г. Въпреки че нямаше търпение да се върне на училище след раждането, това не беше възможно. Сега, въпреки премахването на училищната забрана за бременни момичета, Киту трябваше да се намеси, тъй като и той, и Енеза, сега на 17 години, бяха изправени пред трудности.

“Не можех да я заведа в тези училища. Ако погледнете училищата, които имаме, стигмата е голям проблем. Хората вярват, че тя няма да може да продължи обучението си, въпреки че казва, че е готова да се върне", казва Киту.

И Енеза не е сама. Много майки тийнейджъри, които искат да се върнат на училище, продължават да се сблъскват с пречки като бедност, социална изолация и отхвърляне и липса на грижи за деца. Neema Кисимакисили се надява, че един ден бременността вече няма да попречи на младите майки да продължат образованието си.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA