Бойци на новата власт в Либия атакуват Сирт от три страни
Бойци на новата власт в Либия атакуват Сирт от три страни / снимки: Reuters

Бойци на преходното правителство в Либия продължават и днес да навлизат от всички страни в град Сирт, като се надяват това да е последният щурм към родния града на Муамар Кадафи, съобщи „Ал Джазира”, цитирана от ДПА.

Според арабската медиа в обкръжения град отекват експлозии, а във въздуха се издигат стълбове от черен дим. Противниците на сваления режим на Кадафи атакуват крайбрежния град от запад, изток и юг, като боевете са се ожесточили днес призори, посочва „Ал Джазира”.

Преди три седмици бе направен първият опит да бъде превзет Сирт, който е един от последните бастиони на привържениците на стария режим. Те още контролират и Бани Уалид в централния планински район, но военното командване на новата власт твърди, че Сирт е по-важен, посочва БТА.

Бойци на новата власт в Либия атакуват Сирт от три страни
netinfo

В същото време Белият дом остро осъди най-новите прояви на насилие в Сирия, сред които убийството на кюрдски опозиционен лидер и призова президента Башар Асад да напусне властта незабавно, предаде АФП. „САЩ остро осъждат насилието срещу членове на опозицията където и да било. Тези деяния отново подчертават факта, че обещанията за реформи и диалог на сирийския режим са празни обещания”, заяви говорителят на Обама Джей Карни.

„Последните нападения илюстрират поредните опити на сирийския режим да смълчи мирната опозиция в Сирия. Президентът Асад трябва да си върви още сега, преди страната му да отиде още по-далеч в тази много опасна посока”, добави Карни. Вчера в Сирия бе убит един от лидерите на кюрдската опозиция Мешал Тамо по време на нови антиправителствени демонстрации, които бяха потушени в кръв.

„Тези прояви на насилие станаха само три дни след неуспеха да се приеме резолюция в Съвета за сигурност на ООН, в която се призоваваше за разполагането на наблюдатели за спазването на човешките права в Сирия”, отбеляза Карни. „САЩ ще продължат опитите си да мобилизират международната общност в подкрепа на демократичните стремежи на сирийците и ще работят за оказване на натиск над режима на Асад заедно със своите съюзници и партньори”, увери говорителят на Обама.