Бойци на Хизбула контролират по-голямата част от Бейрут
Бойци на Хизбула контролират по-голямата част от Бейрут / снимка: БГНЕС

Бойците на Хизбула превзеха по-голямата част от Бейрут в третия ден от боевете между проиранската шиитска групировка и правителствените части, съобщи Ройтерс. Според източници от ливанските сили за сигурност най-малко 10 души са убити, а 20 са ранени.

Въоръжени привърженици на опозицията, ръководена от Хизбула, са установили контрол върху няколко квартала, считани за бастиони на проправителствената сунитска формация на Саад Харири в западната част на Бейрут, съобщиха очевидци. Членове на шиитските движения Хизбула и Амал заеха позиции в сунитските квартали в западната част на ливанската столица като Зариф, Малла, Зокак ел-Блат. Освен това в смесения район Хамра, населен със сунити, шиити и християни, се водят ожесточени сражения.

По-рано днес ливанският клон на Хизбула принуди всички медии, принадлежащи на семейството на Саад Харири, да спрат излъчване. "Всички телевизионни канали, "Future TV", сателитният информационен канал "Future News", всекидневникът "Ал-Мустакбал" и Радио "Ориент" затвориха врати и бяха поставени под контрола на армията, след като получиха заплахи от въоръжени лица от Хизбула“, заяви представител на медиите, пожелал анонимност.

Саудитска Арабия призова да бъде свикано спешна заседание на министрите на външните работи на арабските страни, за да се сложи край на сраженията в Бейрут между привърженици на правителството и на опозицията.

„Във връзка с опасното ескалиране на напрежението в Ливан, саудитското кралство подкрепя провеждането на извънредно спешно заседание на Съвета на министрите на Арабската лига в Кайро, на което да бъде обсъдена ливанската криза и последиците от нея“, съобщи представител на външното министерство на страната, цитиран от агенция SPA.