Близо милион служители от обществения сектор в Чехия стачкуваха
Близо милион служители от обществения сектор в Чехия стачкуваха / netinfo

Служителите от обществения сектор в Чехия проведоха едночасова стачка, блокирайки движението на трамваите и производството в някои компании, в знак на протест срещу пенсионните, данъчни и здравни реформи, предаде Ройтерс. Според синдикатите тези реформи ще намалят доходите.

Профсъюзите съобщиха, че близо 1 милион от общо 5 милиона служители са взели участие в стачката, организирана в отговор на плановете на правителството да повиши възрастта за пенсиониране и да намали преразхода в сектора на здравеопазването.

Заради стачката в ж. п. транспорта положението на централната гара в Прага беше "хаотично", съобщи по обяд информационният сайт www.lidovky.sz,цитиран от Франс прес и БТА.

Това е най-големият трудов протест от повече от едно десетилетие в централноевропейската страна, въпреки че много служители не се присъединиха, а други ограничиха участието си до подписване на петиции.

Лекарите и медицинския персонал отклоняваха случаите, които не бяха спешни, информираха чешки медии.

Десноцентристкото правителство определи стачката като политическа и посочи, че е вдъхновена от лявата опозиция и че моментът е неподходящ за подобни действия, тъй като безработицата е спаднала до рекорден минимум от 5 процента през май.

Парламентът ще гласува утре план на кабинета за удължаване на пенсионната възраст от 62 на 65 години.

Правителството има само 100 места в долната камара парламента, която се състои от 200 депутати, така че се наложи да се откаже или да отложи някои от плановете си заради съпротивата на някои народни представители с крайно леви възгледи.

Средната месечна заплата в страната се е увеличила с 10,4 процента през първото тримесечие до 22 531 крони (1450 д.), припомня Ройтерс.