Близките на заразените със СПИН либийчета се надяват да се отхвърли обжалването на присъдите на медиците
Близките на заразените със СПИН либийчета се надяват да се отхвърли обжалването на присъдите на медиците / снимка: BGNES

Усилията за освобождаването на осъдените на смърт в Либия пет български медицински сестри и палестинския лекар тепърва предстоят за постигане на сделка за компенсации, заяви пред Ройтерс говорителят на асоциацията на семействата на заразените със СПИН либийски деца Рамадан Фитури.

Той изрази надежда, че жалбата на медиците ще бъде отхвърлена, за да се открие път към сделка за компенсации. "След това ще бъде идеалният момент за преговори по проблема за компенсациите", посочи Фитури.

"Ако бъде постигнато споразумение - имам предвид, ако семействата приемат компенсацията - тогава Съветът (Висшият съвет на съдебните инстанции - бел. р.) би могъл да отмени смъртните присъди", добави говорителят.

Либийски представители заявиха, че дори апелативният съд да потвърди признаването на подсъдимите за виновни и присъдите, делото ще отиде за разглеждане в либийския Висш съвет на съдебните инстанции, който има правомощията да променя или да отменя решения на съда, отбелязва Ройтерс.

Либийският Върховен касационен съд ще заседава в сряда, 20 юни, по последното обжалване на смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар, издадени от Наказателния съд на 19 декември 2006 г.