Бивши диктатори на Аржентина с присъди за кражби на бебета
Бивши диктатори на Аржентина с присъди за кражби на бебета / снимка: Reuters

Бившият аржентински диктатор Хорхе Рафаел Видела бе осъден вчера на 50 години затвор за извършвани по негова заповед систематични кражби на бебета, родени от затворнички, които са били отвличани, измъчвани и убивани по време на военния режим, предадоха осведомителните агенции.

Последният диктатор на Аржентина Рейналдо Биньоне бе осъден за същите престъпления на 15 години затвор.

Видела, сега на 86 години, и Биньоне, на 84 години, бяха осъдени през 2010 година съответно на доживотен затвор и на 25 години затвор по обвинения в убийства, изтезания и отвличания, посочва БТА.

Кражбите на бебета са ставали през периода 1976-1983 г., когато военният режим се е опитвал да изличи изцяло левите партизани. Бременни жени са били отвличани, раждали са в затвора, след което са били убивани и обявявани за изчезнали. Новородените са били осиновявани от семейства, лоялни на режима.

Приключилият вчера процес е първият в Аржентина по случаите с кражби на новородени деца. В него имаше още деветима подсъдими - бивши военни и полицаи, - седмина от които също получиха присъди. Хуманитарна организация е успяла да идентифицира чрез ДНК тестове 106 от откраднатите деца и полага усилия да установи самоличността на други 400.

По официални данни "мръсната война" в Аржентина е взела 13 хиляди жертви, някои от които са били изхвърляни от самолети. Според правозащитни организации жертвите на военната хунта са около 30 хиляди, въпреки че останките на голяма част от тях не са намерени.