Бившата президентка на Аржентина Кристина Киршнер на съд по обвинения в корупция

/ Gettyimages
Бившата президентка на Аржентина Кристина Киршнер се яви пред съда по обвинения в корупция, три дни след като обяви, че ще се кандидатира за вицепрезидент на изборите през октомври, предаде ДПА.

Шейсет и шест годишната Киршнер е обвинена, че е помогнала на бизнесмена Ласаро Баес да получи 51 договора за комунални услуги в родната й провинция Санта Крус докато е била президент от 2007 до 2015 г.

13 от най-красивите и влиятелни жени в световната политика (СНИМКИ)

Смята се, че Баес е получил подобно привилегировано отношение и от предишния президент, покойния съпруг на Кристина Киршнер, Нестор Киршнер, който управляваше от 2003 до 2007 г.

Според прокуратурата договорите са били сключени на завишени цени, а някои от тях не са били изпълнени.

Напрежение между Киршнер и медиите в Аржентина

Кристина Киршнер обвинява правителството на сегашния държавен глава Маурисио Макри, че я подлага на политическо преследване.

В момента Кристина Киршнер е сенатор, което я защитава от арест, но не и от изправянето й пред съд.

Ако бъде намерена за виновна по обвиненията, тя може да бъде осъдена на 10 години затвор, но ще бъде пратена в затвора само ако Върховният съд потвърди присъдата, а парламентът отнеме имунитета й. Ако Кристина Киршнер бъде избрана за вицепрезидент, тя ще трябва да бъде импийчната, за да отиде в затвора.

Очаква се съдебното дело да продължи до следващата година.
БТА