Михаил Касянов
Михаил Касянов / БГНЕС
Изходът ѝ ще реши бъдещето на Русия, смята първият министър-председател на руския президент Владимир Путин - Михаил Касянов
Михаил Касянов, министър-председател на Русия от 2000 до 2004 г., заяви, че очаква войната да продължи до две години, но е убеден, че Русия може да се върне на демократичния път.Т ой беше първият министър-председател на Владимир Путин. Но Михаил Касянов и в най-лошите си кошмари не си е представял, че бившият му шеф ще отприщи пълномащабна война в Украйна. Касянов разговаря с Агенция "Франс прес" във видеоинтервю.

64-годишният Касянов, който като министър-председател се застъпваше за тесни връзки със Запада, заяви, че подобно на много други руснаци не е вярвал в седмиците преди войната, че тя действително ще се случи. Касянов разбрал, че Путин не блъфира, едва когато видял как той свиква висшето ръководство на страната на театрално заседание на Съвета за сигурност три дни преди инвазията на 24 февруари.

Бивш премиер на Владимир Путин, критикувал войната в Украйна, напусна Русия


"Когато видях заседанието на Съвета за сигурност на Русия, разбрах: да, война ще има", казва Касянов.

Той добави, че според него Путин вече не мисли правилно.

"Просто познавам този тип хора и като го гледах, видях, че Путин вече не е на себе си. Не в медицински смисъл, а в политически", каза той. "Познавах един различен Путин."
След като е уволнен от Путин, Касянов се присъединява към руската опозиция и става един от най-яростните критици на Кремъл. Сега той е лидер на опозиционната партия "Народна свобода" или "Парнас".

"Пълно беззаконие"

Касянов заяви, че Путин, бивш агент на КГБ, който през октомври навършва 70 години, е успял през последните 20 години да изгради система, основана на безнаказаност и страх.
"Това са постиженията на една система, която с насърчаването от Путин като държавен глава започна да функционира дори по по-циничен, по-жесток начин, отколкото в последните етапи на Съветския съюз", каза той. "По същество това е система на КГБ, основана на пълно беззаконие. Ясно е, че те не очакват никакво наказание."

Касянов заяви, че е напуснал Русия заради войната и живее в Европа, но отказа да разкрие местонахождението си от опасения за сигурността си. Неговият близък съюзник и колега опозиционен политик Борис Немцов беше застрелян близо до Кремъл през 2015 г. Най-известният критик на Путин, 46-годишният Алексей Навални, беше отровен с нервнопаралитично вещество през 2020 г., а сега е в затвора.

Касянов прогнозира, че войната може да продължи до две години, и заяви, че е наложително Украйна да победи.

"Ако Украйна падне, следващите ще бъдат балтийските държави", каза той.

Изходът от войната ще определи и бъдещето на Русия, каза той.

Касянов заяви, че "категорично" не е съгласен с предложението на френския президент Еманюел Макрон, че Путин не трябва да бъде унижаван. Той също така отхвърли призивите към Украйна да отстъпи територия, за да се сложи край на войната.

"Какво е направил Путин, за да заслужи това?", каза той. "Това е прекалено прагматична позиция. Смятам, че това е погрешно и се надявам, че Западът няма да тръгне по този път".

"Огромни задачи"

Касянов смята, че в крайна сметка Путин ще бъде заменен от "квазинаследник", контролиран от службите за сигурност. Но един наследник няма да може да контролира системата дълго време и в крайна сметка Русия ще проведе свободни и честни избори, каза бившият премиер.

"Сигурен съм, че Русия ще се върне по пътя на изграждането на демократична държава", каза той. По негова оценка ще е необходимо около десетилетие, за да се извърши "декомунизация" и "депутинизация" на страната. "Това ще бъде трудно, особено след тази престъпна война".

Той заяви, че ще трябва да се възстанови доверието на европейските страни, които той нарече "естествени партньори на Русия".

В миналото критиците обвиняваха руската опозиция, че е безнадеждно разделена, но Касянов изрази увереност, че сега нещата ще бъдат различни. "Не се съмнявам, че сега, след трагедията, на която всички сме свидетели, опозицията ще се обедини. Руснаците ще бъдат изправени пред огромна задача да възстановят страната си", каза той.

"Всичко ще трябва да се изгради наново. По същество целият набор от икономически и социални реформи трябва да започне отначало. Това са огромни по мащаб и трудни задачи и те ще трябва да бъдат изпълнени", заключи Касянов.
 
БГНЕС