/ iStock/Getty Images
Беларуски съд осъди днес на шест години затвор барабанист, чиято група е свирела по време на протестите през 2020 г. срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко, съобщи правозащитната организация "Вясна" ("Пролет"), цитирана от Франс прес.

Беларуската опозиция призова за нови протести срещу Лукашенко

30-годишният Алексей Санчук бе задържан в Минск през ноември заедно с други членове на групата, която често се включваше в протестни прояви на опозицията. Другите музиканти бяха осъдени на 15 дни затвор за участие в "неразрешени протести", но на Санчук бяха предявени по-тежки обвинения.

Съдът го призна за виновен в подготовка на действия, "сериозно нарушаващи обществения ред" и подстрекаване към участие в "масови безредици". Според "Вясна", той е обвинен заради това, че е блокирал движението, размахвайки червено-бял флаг с цветовете на опозицията, и е насърчил демонстрантите да пляскат с ръце.

Стотина души са осъдени в Беларус за участие в антиправителствените протести

Правозащитната организация казва, че Санчук, който е женен и има малка дъщеря, е бил бит от полицията след ареста му и принуден да направи самопризнания във видео, излъчено по обществената телевизия.
БТА