Башар ал Асад предложил свой посредник за преговори с опозицията
Башар ал Асад предложил свой посредник за преговори с опозицията / Reuters

Сирийският президент Башар ал Асад предложи свой посредник за преговори с опозицията, съобщи в Женева специалният пратеник на ООН и на Арабската лига за Сирия Кофи Анан, предаде Ройтерс.

Анан отказа да уточни кой е определеният от Асад посредник, тъй като искал "да научи повече за тази личност". ДПА припомня, че в края на миналия месец арабските страни и западните държави постигнаха споразумение, че и двете страни в конфликта в Сирия трябва да излъчат свои посредници, които да пристъпят към преговори.

Той участва чрез видео конферентна връзка в закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Анан информирал членовете на Съвета за сигурност за резултатите от посещенията си в Сирия, Иран и Ирак по-рано тази седмица. Според него иранското правителство подкрепя идеята за политическо решение, в което основната роля ще играят самите сирийци.

Пред журналисти Анан обяви, че Съветът за сигурност ще вземе решения за следващи действия спрямо Сирия през следващите няколко дни. "В момента Съветът дискутира какви трябва да бъдат следващите етапи и следващите действия", подчерта той. Според Анан "Съветът за сигурност трябва да говори с един глас", посочва ДПА.

Кофи Анан призова Съвета за сигурност на ООН да изпрати ясно послание на Дамаск и на сирийската опозиция, че ако не се съобразят с исканията за незабавно примирие и двете страни ще трябва да понесат последствията, предаде Асошиейтед прес, като се позова на високопоставен дипломат от световната организация. Според бившия генерален секретар на ООН Съветът трябва активно да настоява за изпълнението на всички резолюции по обстановката в Сирия, в това число оказването на всестранна подкрепа на предложения план за постигане на мир в тази страна, заявил дипломатът, който пожелал да остане анонимен.

Планът предвижда незабавно обявяване на примирие, изтеглянето на всички тежки оръжия на сирийската армия от населени райони, след което въоръжената опозиция също трябва да прекрати действията си срещу режима, посочва АП, цитирана от БТА.

САЩ и Европейският съюз ще представят пред Съвета за сигурност проект за резолюция по събитията в Сирия. Основната цел на документа е да бъде засилен натискът върху Дамаск, тъй като се приема, че аналогичен текст, предложен от Русия и Китай е прекалено мек и неангажиращ, за да има реално въздействие.

Според постоянния представител на Германия в ООН Петер Витиг новата резолюция трябва да предвижда задължително прилагане на плана на мир на Кофи Анан и преди всичко на условието Дамаск да изтегли тежкото въоръжение на армията от населените райони, предаде Франс прес. Други дипломати, запознати с дебатите в Съвета за сигурност по обстановката в Сирия, посочват, че новата проекторезолюция, предложена от САЩ и ЕС, се основава на Член 7 от Устава на ООН, който предвижда заплаха със санкции. Проекторезолюцията ще бъде внесена официално за обсъждане пред следващите два дни.

Великобритания, Франция и САЩ ще внесат свой проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, който е в противовес на предложеното от Русия удължаване на мандата на мисията на наблюдателите на ООН в Сирия с три месеца, предаде ИТАР-ТАСС. Русия вече се обяви против новата проекторезолюция, подготвена от трите велики сили, тъй като според заместник-постоянният представител на Москва в световната организация Александър Панкин документът бил прекалено едностранчив, предаде ИТАР-ТАСС. Според него в руския проект се съдържа и предупреждението, че срещу Дамаск ще бъдат въведени санкции, ако не бъде прекратено насилието.

Подробности за съдържанието на проекторезолюцията на САЩ, Великобритания и Франция засега не са известни. Анан се ограничи с думите, че "западните държави ще внесат проект за резолюция, с който ще бъде засилен натискът върху Дамаск. Постоянният представител на САЩ в ООН Сюзън Райс заяви, че в проекторезолюцията се настоява "за сериозни последствия, в случай че двете страни в конфликта в Сирия не изпълнят задълженията си по плана за примирие".

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е в Прищина, също призова Москва да използва политическото си влияние върху Дамаск и да помогне за намирането на политическо решение в Сирия, посочва АФП. Расмусен отправи този призив след като обвини Русия, че продължава да доставя оръжие на режима на Башар ал Асад въпреки международното ембарго.

Постоянният представител на Китай в ООН Ли Баодун заяви, че Пекин подкрепя удължаването на мандата на наблюдателската мисия на ООН в Сирия, предаде ИТАР-ТАСС.

По този начин Пекин подкрепя Москва, която във вторник внесе свой проект за резолюция, предвиждащ удължаване с три месеца на мандата на наблюдателите на ООН в Сирия. Сегашният им мандат изтича в нощта на 21 юли.

Анан отбеляза, че решението за евентуалното продължаване на мисията на ООН в Сирия трябва да се вземе от Съвета за сигурност.

Башар ал Асад предложил свой посредник за преговори с опозицията
netinfo