Барозу не очаква други страни да отхвърлят Договора от Лисабон
Барозу не очаква други страни да отхвърлят Договора от Лисабон / снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел-Барозу заяви днес, че не очаква други страни членки на Европейския съюз да отхвърлят Договора от Лисабон, както направи Ирландия, предаде АФП. "Надявам се, че всички държави ще ратифицират договора, след това ще трябва да разговаряме и с нашите ирландски приятели, за да намерим решение и да продължим напред", отбеляза Барозу пред италианския парламент. Той обърна внимание, че вчера е разговарял с полския президент Лех Качински, който го уверил, че страната му няма да възпрепятства процеса на ратифициране.

След като Ирландия отхвърли новия европейски договор на произведен на 12 юни референдум, Качински заяви, че няма да подпише одобрения от полския парламент законопроект за ратифициране на договора, докато ирландците не кажат "да" на договора. Полският президент обаче увери вчера, че няма да създава пречки пред ратификацията.

Барозу подчерта, че ЕС се нуждае от време, за да види какво може да бъде направено в Ирландия, но не може да чака много време, защото предстоят важни дати като предстоящите през юни догодина избори за Европейския парламент.

Председателят на Европейската комисия е на посещение в Италия от вчера. Барозу вече се срещна с президента Джорджо Наполитано, а за днес има предвиден работен обяд с премиера Силвио Берлускони.