Бан Ки-мун призова Китай да играе по-съществена роля на международната сцена
Бан Ки-мун призова Китай да играе по-съществена роля на международната сцена / снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който е на посещение в Пекин, призова днес Китай да играе по-значителна роля в международните отношения и благодари на ръководителите на страната за подкрепата при избирането му начело на организацията, предаде Франс прес.

"Обединените нации имат нужда от участието, сътрудничеството и активното партньорство на Китай", заяви генералният секретар на срещата си с китайския президент Ху Цзинтао. Вие показахте пред света способността си да управлявате, а също, че щом страните и народите са единни, те могат да спечелят, добави той.

Бан Ки-мун приветства реакцията на властите след земетресението на 12 май в провинция Съчуан, което взе близо 88 000 жертви и остави пет милиона души без подслон.

Ху Цзинтао благодари на ООН за помощта след земетресението и обеща на Бан Ки-мун подкрепата си за реформирането на международната организация.

"Китай е съгласен с необходимите и разумни реформи, които се основават на демократични консултации и имат за цел да засилят ефикасността и авторитета на ООН", заяви президентът. Той каза също, че страната му ще засили сътрудничеството си с организацията, ще подкрепя мисията на генералния секретар и ще сътрудничи с него.

Преди да разговаря с държавния глава, Бан Ки-мун се срещна с премиера Вън Цзябао и призова Пекин да участва в усилията за преодоляване на световната продоволствена криза.