Позицията на президента на САЩ беше изразена от говорителя на Белия дом
Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че газопроводът "Северен поток 2" е лоша сделка за Европа. Позицията беше изразена от говорителя на Белия дом. Тя уточни, че в момента се прави преглед на проекта, за да се бъде взето решение за евентуални нови санкции. Започна полагането на тръби по трасето на "Северен поток 2" в датски води.

"Северен поток 2", трябва да доставя руски газ за Европа през Германия. Амбицията на „Газпром” е да завърши проекта на стойност 11 милиарда долара през тази година, преди налагането на нови американски санкции.

САЩ: Газопроводът "Северен поток 2" застрашава трансатлантическата сигурност

Според Съединените щати, обаче, проектът ще увеличи икономическото и политическото влияние на Владимир Путин върху Европа.

„Нашата позиция за „Северен поток 2” е много ясна и остава непроменена. Президентът Байдън ясно даде да се разбере, че „Северен поток 2” е лоша сделка, защото разделя Европа. Тя излага Украйна и Централна Европа на руското манипулиране и е насочена срещу заявените цели в енергетиката и сигурността. Продължаваме да следим дейностите по завършване и сертифициране на газопровода. Ако има такива, ще вземем решение за налагане на санкции”, говорителят на Белия дом Джен Саки.

Източник: NOVA