Австралийски войници помагат на управляващите в Източен Тимор
Австралийски войници помагат на управляващите в Източен Тимор / netinfo

Около 30 австралийски полицаи в подкрепа на мисията на ООН кацнаха  в столицата на Източен ТиморДили, а по-късно днес се очаква да пристигне и отряд за бързо реагиране от 120 австралийски войници като част от мироопазващите сили на Австралия, предаде Асошиейтед прес. Австралийски боен кораб акостира край бреговете на Дили в подкрепа на силите за сигурност, предаде Ройтерс. Те трябва да помогнат премиера на Източен Тимор по време на извънредното положение, въведено след атентатите срещу президента в понеделник.

Състоянието на простреляния в понеделник президент на Източен Тимор остава тежко. Разбунтували се войници раниха държавния глава и стреляха по премиера, който обаче остана невредим. Водачът на метежниците Алфредо Рейнадо беше убит при нападението срещу Рамуш-Орта.

Положението на ранения президент Жозе Рамуш-Орта остава изключително тежко, но стабилно, заяви ръководителят на болницата в австралийския град Дарвин, където той претърпя тричасова операция. Следващите няколко дни ще бъдат решаващи, допълни той.

Преди да бъде транспортиран в Австралия, Рамуш-Орта беше опериран в австралийска военна болница в Източен Тимор. Рамуш-Орта ще бъде поставен в изкуствена кома най-рано до четвъртък, а след това ще е в интензивното отделение поне до неделя или понеделник. Той ще се нуждае от допълнителни операции през следващите часове, каза ръководителят на болницата.

Парчета от куршумите, с които е стреляно по президента, ще бъдат предадени за изследване на австралийската федерална полиция. В тялото на Рамуш-Орта след операциите е останало най-малко едно парче от куршум, но се смята, че то не представлява опасност за живота му.