/ iStock/Getty Images
Гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис призова Турция да приеме обратно 1450 мигранти, на които е отказано право на убежище в Гърция, виждайки в това "добра възможност" за Анкара "да демонстрира волята си за сътрудничество с ЕС и да спазва" декларацията, подписана през 2016 г. с цел намаляване на мигрантския поток към Европа, предаде АФП.

В интервю за АФП снощи Митаракис подчерта необходимостта от адекватно прилагане на декларацията ЕС-Анкара от 18 март 2016 г., съгласно която "Турция е поела някои отговорности", също както и ЕС.

Мигранти обвиняват Гърция, че ги принуждават да се връщат към Турция

В средата на януари Гърция поиска помощта на Европейската комисия и на европейската граничната агенция Фронтекс за "незабавното връщане" на "тези мигранти от трети страни /неевропейски - бел.АФП/ , които нямат право на международна защита".

Декларацията от 2016 г., за чието преразглеждане Анкара настоява, предвижда връщане от гръцките острови в Турция на мигранти в нередовно положение. В замяна ЕС се ангажира да предостави шест милиарда, за да помогне на Турция за приема на бежанците, от които 4,1 милиарда бяха изплатени, според Европейската комисия.

"Двете страни трябва да изпълнят задълженията си", призова Митаракис. "Това не е двустранен проблем, това е проблем, който обвързва с ангажимент цялото европейско семейство и Турция".

Декларацията ЕС-Анкара бе подписана след "мигрантската криза" от 2015 г., по време на която Европа бе залята от вълна от 1,2 милиона мигранти, мнозинството от които бягащи от войната в Сирия. Декларацията, критикувана от организациите за защита на правата на човека, "остава валидна и трябва да продължи да се прилага", подчерта върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който в миналото заплаши неколкократно да анулира споразумението, за да упражни натиск върху ЕС, желае да го поднови и разшири.
БТА