Атентатът в Бостън бил възмездие за Афганастан и Ирак
Атентатът в Бостън бил възмездие за Афганастан и Ирак / снимка: Reuters

Заподозреният за атентатите в Бостън Джохар Царнаев, който бе задържан, докато се укриваше в лодка, изписал послание на вътрешната й стена. В него заявил, че атентатите са отмъщение за войните на Америка в мюсюлмански страни, предаде Ройтерс, като цитира телевизия Си Би Ес Нюз.

Според анонимни източници на телевизията Джохар Царнаев изписал посланието на една от стените на лодката, където полицията го откри с кървящи рани от изстрели четири дни след бомбените атентати срещу бостънския маратон на 15 април, посочва БТА.

Посланието гласяло, че когато нападаш един мюсюлманин, нападаш всички мюсюлмани, посочва Си Би Ес Нюз. Освен това Царнаев нарекъл мъченик брат си Тамерлан, който също е заподозрян за атентатите и бе убит в престрелка с полицията. Телевизията не изяснява как източниците й са се сдобили с тази информация.

Посланието, изписано на стената, гласи, че атентатите са отмъщение за американските престъпления срещу мюсюлмани в Ирак и Афганистан и че жертвите на бостънските експлозии са "съпътстващи щети" - точно както американските военни наричат невинните цивилни във войните на САЩ по света, заяви репортерът на Си Би Ес Нюз Джон Милър, бивш говорител на ФБР.