Атентаторът от Локърби в критично състояние
Атентаторът от Локърби в критично състояние / снимкa: БГНЕС

Съпругата на либиеца Абделбасет ал Меграхи, осъден на доживотен затвор за атентата над Локърби, Шотландия, заяви, че състоянието му е критично. Той страда от рак на простатата, последен стадий, съобщи БГНЕС.

Апелативният съд в Единбург отхвърли молбата за условно освобождаване на либиеца. Адвокатите на 56-годишния Меграхи бяха поискали съдът да го освободи, докато се чака ново обжалване на присъдата през 2009 г., тъй като той е тежко болен и се нуждае от лечение.

В интервю за в. "Оеа", съпругата му Айша твърди, че шотландски болници отказали да приемат мъжа й заради строгата охрана при прехвърлянето му. "Оеа" обвини шотландското правосъдие в политизиране на „процеса Мехрахи”. Тя определи отказа той да бъде освободен условно като "нечовешки".

Меграхи излежава доживотна присъда за взривяването на самолет над шотландското градче Локърби през 1988 г., при което загинаха 270 души. По-рано този месец адвокатите му поискаха той да бъде освободен под гаранция, тъй като е в напреднал стадий на рак на простатата, докато изчаква изхода от обжалването на присъдата си.

56-годишният Меграхи, бивш либийски шпионин, бе осъден през 2001 г. в процес в Холандия, но съгласно шотландското право. Първоначалното обжалване на присъдата бе отхвърлено от съда през 2002 г. Шотландска комисия обаче прецени миналата година, че Меграхи има право на второ обжалване, тъй като може да е бил жертва на съдебна грешка.