Аржентина разреши притежанието на марихуана
Аржентина разреши притежанието на марихуана / снимка: БГНЕС

Аржентинския Върховен съд декриминализира притежанието на малки количества марихуана за лична употреба, предаде АФП. Решението ограничава суровите закони, приети в провинциите на страната, чиито наказания бяха обявени за противоконституционни. Решението защитава "личният живот на възрастните, които са отговорни за собственото си поведение", се казва в изявлението на съда.

Според съдиите, Конституцията защитава "личните действия на индивидите, които по никакъв начин не нарушават реда или обществения морал, или вредят на трета страна, които отговарят пред Бог свободни от властта на съда".

Съдът взе решението си по повод на процеса и осъждането на петима младежи, арестувани по време на полицейска акция през 2006 г. Полицията беше намерила между 1 и 3 цигари с марихуана у всеки от тях.

Съдът обаче предупреждава, че решението "не може да се смята за позволение да се консумира без ограничение". Решението беше взето само четири дни, след като Мексико разреши притежанието на малки количества наркотици като хероин, марихуана и кокаин, с аргумента, че ограничените количества е по-добре да се използват в борбата срещу организираната престъпност.

Мексиканците могат да притежават до 5 грама марихуана, 500 милиграма кокаин, 2 грама опиум или 50 милиграма кокаин без страх от преследване.