Арестуваха чешки депутат в момент на получаване на огромен подкуп
Арестуваха чешки депутат в момент на получаване на огромен подкуп / снимка: БГНЕС, архив
Арестуваха чешки депутат в момент на получаване на огромен подкуп
53545
Арестуваха чешки депутат в момент на получаване на огромен подкуп
  • Арестуваха чешки депутат в момент на получаване на огромен подкуп

Един от най-известните политици на Чешката социалдемократическа партия, бивш министър на здравеопазването, настоящ депутат и областен управител на района на Бохемия Давид Рат бе арестуван в момент на получаване на подкуп в размер на 7 млн. чешки крони.

Случаят е сензационен и със сигурност ще влезе в аналите на правораздаването, защото бе арестуван действащ народен представител, без да е снет депутатският му имунитет. Чешката конституция позволява това при едно единствено обстоятелство - когато депутатът е хванат на местопрестъплението, какъвто е конкретният случай.

7 млн. чешки крони, равностойността на близо 300 хил. евро или над 500 хил. лева са се намирали в кутия за обувки и, както коментира по този повод пресата, напомнят за 90-те години, когато парите се пренасят още в куфарчета.

Видният социалдемократ Давид Рат - лекар по професия, бивш шеф на Чешката лекарска камара, бивш министър в социалдемократическия кабинет - явно е колекционирал постове, защото освен депутат бе и областен управител на един от най-богатите райони около Прага Бохемия - старото индустриално сърце на Чехия.

Полицейската акция събуди огромен интерес, а някои дейци на Социалдемократическата партия побързаха да я определят като политическа поръчка, което шефът на чешката полиция отрече. Да бъде заловен в момента, когато получава 7 млн. подкуп толкова високопоставен политик, изисква специална полицейска подготовка. Органите са наясно, че единственият начин да заловят действащ депутат е именно в мига на вземане на парите. Акцията е подготвяна в продължение на шест месеца и в нея са участвали над 100 полицейски служители.

Сензационният арест е удар върху Социалдемократическата партия в Чехия, която, както в повечето страни в Европа в момента, във времената на икономии и затягане на коланите е в подем. Както показаха последните проучвания, десноцентриският кабинет на премиера Петър Нечас печели не малко критики. Затова полицейският удар срещу корумпираният социалдемократ със сигурност ще се отрази и на авторитета на неговата партия. Подкупите са свързани с евро дотациите за региона. Не е случайно, че за разследването срещу Рат е информирана Европейската комисия. Конкретно става дума за реконструкцията на Замъка в Бущеград, финансирана от европейските фондове, която е била оскъпена с над 60 млн. крони. Затова едно от обвиненията срещу високопоставения политик гласи навреждане на финансовите интереси на Европейския съюз.

Чешката полиция за пореден път прави удар да залови длъжностно лице в момент на вземане на подкуп. Преди няколко месеца по същия начин бе хванат и високопоставен полицейски шеф. Както коментира по този повод министърът на външните работи Карел Шварценберг, Чехия най-после заприличва на истинска европейска държава чрез ефективната си борба срещу корупцията. Това, че бива арестуван народен представител, без да е снет депутатския имунитет, по който тепърва ще се произнася комисията, със сигурност ще бъде знак на внимание за всички политици, които се смятат за недосегаеми.

Срещу Давид Рат вече е повдигнато обвинение и той остава в ареста, за да не влияе върху свидетели по делото.