Арабската лига ще разследва насилието в Газа
Арабската лига ще разследва насилието в Газа / netinfo

Арабските външни министри решиха да сформират анкетна комисия, която да разследва насилието в ивицата Газа. Това се казва в заключителната декларация на извънредната среща на Арабската лига, цитирано от Франс прес.

"Комисията ще включва представители на Египет, Саудитска Арабия, Катар, Йордания, Тунис, както и генералния секретар на Арабската лига. Тя ще предаде доклад за положението /в ивицата Газа/ до един месец", се казва в декларацията.

Арабските външни министри осъдиха това, което определиха като "престъпни действия" в ивицата Газа и призоваха за завръщане към ситуацията "отпреди инцидентите".

Министрите заявиха още, че трябва да се признава легитимността на палестинските държавни институции - както президента Махмуд Абас, така и парламента, където мнозинство има движението Хамас.

На откриването на извънредното съвещание на Арабската лига, посветено на разглеждане на ситуацията в Ивицата Газа и Ливан, саудитският министър на външните работи Сауд ал Фейсал обвини палестинците, че с кървавите боеве между ХАМАС и "Фатах" "осъществяват мечтата на Израел" . Той критикува палестинците остро за неспазването на споразумението от Мека.

"Днес палестинците забиват последния гвоздей в ковчега на палестинската кауза. Той призова към незабавнто спиране на бойните действия и обясни, че ако ситуацията продължи, то тя ще доведе до гражданска война, която ще разрушивсичко по пътя си и ще погребе палестинската кауза"

Либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че палестинците сами трябва да се справят с проблемите си и призова останалите арабски държави да не се месят в борбата за власт между Хамас и Фатах, предаде Ройтерс.

На въпрос на телевизия „Ал Джазира” за нападенията на ислямистите от Хамас срещу хората на партията Фатах на президента Махмуд Абас, Кадафи отговаря: "Сблъсъците между съперничещи си движения са нещо нормално при тези обстоятелства. Тази борба е идеологически мотивирана".

Кадафи омаловажи страховете, че сблъсъците между двете движения може да доведат до разделяне на палестинските територии - ивицата Газа под контрола на Хамас, а Западния бряг под управление на Фатах - и че това помрачава надеждите за бъдеща палестинска държава.

Според Кадафи единственото решение на израелско-палестинския конфликт е установяването на една-единствена демократична държава, в която израелци и палестинци да живеят заедно.