Американската армия ще набира временно пребиваващи имигранти
Американската армия ще набира временно пребиваващи имигранти / снимка: БГНЕС

Американската армия ще започне да набира имигранти със специфични умения, които пребивават в Съединените щати с временна виза, като по този начин те ще имат възможност да станат американски граждани в рамките на шест месеца, съобщи "Ню Йорк Таймс".

       

Според изданието за първи път след войната във Виетнам военните са готови да приемат временно пребиваващи имигранти при условие, че живеят в страната най-малко от две години.

       

Около 8 000 постоянно пребиваващи имигранти със "зелена карта" се присъединяват към американската армия годишно, а около 29 000 от служещите в армията в момента не са американски граждани, посочва изданието.

       

Програмата има за цел да запълни недостига на здравни служители, преводачи и други специалисти. През първата година ще бъдат наети не повече от 1000 души. По програмата обаче не могат да кандидатстват нелегални имигранти, уточняват официални представители.

       

Временните имигранти, които искат да се включат, трябва да докажат, че са живели в САЩ минимум две години и не са напускали страната за повече от 90 дни през този период. Желаещите също трябва да докажат, че нямат криминално досие и да преминат тест по английски език.