Ако е необходимо, ЕК ще приложи предпазна клауза за България
Ако е необходимо, ЕК ще приложи предпазна клауза за България / netinfo

Европейската комисия ще приложи предпазната клауза „Правосъдие и вътрешен ред” спрямо България и Румъния във всеки един момент, в който прецени, че това е необходимо. Това заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен в Европарламента в Брюксел, който обсъди докладите за напредъка на двете държави.

Европейската комисия ще продължи да наблюдава отблизо реформата в съдебната система, както и борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България и Румъния”, подчерта Рен.

Оли Рен нарече докладите на Джефри ван Орден и Пиер Московиси за напредъка на България и Румъния балансирани.

„Искам да поздравя двете държави за историческо постижение да се присъединят към ЕС на 1 януари 2007 година”, подчерта Рен като уточни, че ключът към техния успех е бил в съчетанието между собствените им усилия и силната подкрепа на всички европейски институции.

Еврокомисарят по разширяването заяви, че България е постигнала напредък по отношение на граничния контрол, ограничаването на контрабандата на хора и оръжие, както и реформата на съдебната система.

Според Оли Рен Румъния е постигнала прогрес при модернизирането на своите институции за лишаване от свобода и демонстрира активна борба с корупцията.

Не само Европейската комисия, но и Съветът на Европа поздрави България и Румъния за успешно проведените реформи. Напомнено бе обаче, че и двете държави трябва да докладват редовно за постигнатия от тях напредък.

Първият доклад трябва да бъде представен на Европейската комисия до 31 март догодина, след което комисията ще докладва на Съвета и Европарламента до юни 2007 година. Съветът на Европа ще направи преглед на ситуацията в двете новоприети държави през юли 2007 година.