Афганистанските въоръжени сили поемат сигурността в страната
Афганистанските въоръжени сили поемат сигурността в страната / Gulliver/Getty Images

Афганистанските въоръжени сили поемат от многонационалната коалиция под командването на НАТО грижите по поддържане на сигурността в Афганистан, заяви президентът Хамид Карзай, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

Прехвърлянето на грижите за сигурността е ключово събитие в 12-годишната война, след което силите под командването на НАТО, наброяващи близо 1000 души, ще поемат поддържаща роля и ще се изтеглят от Афганистан до края на 2014 година, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Това е исторически момент за нашата страна и от утре всички операции по сигурността ще бъдат в ръцете на афганистанските сили за сигурност", каза Карзай на церемония в новата военна академия в околностите на Кабул. По думите му в идните месеци международните сили постепенно ще се изтеглят от афганистанските провинции и ще бъдат заменени от местните сили за сигурност.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че коалицията ще помага във военно отношение в случай на нужда, но вече няма да планира, изпълнява и ръководи операциите. "Преди десет години нямаше афганистански национални сили за сигурност. Преди пет години афганистанските сили бяха малка част от това, което са днес. Сега имате 350 000 афганистански войници и полицаи. Страховита сила. И много пъти сме ги виждали да се справят бързо и компетентно със сложни нападения. Да разгромяват враговете на Афганистан и да бранят и защитават афганистанския народ", каза Расмусен.

Сега афганистанските сили ще поемат грижата за сигурността във всички 403 окръга на 34-те провинции в Афганистан. До този момент те отговаряха за 312 окръга, където живее 80 процента от 30-милионното население на страната, и осъществяваха 90 процента от военните операции.

Предаването на грижата за сигурността беше помрачено от бомбено нападение, при което по данни на полицията са загинали трима души, а трийсетина са били ранени. Атентатът е бил насочен срещу конвоя на Мохамад Мохакик, виден депутат и бивш член на правителството. Политикът е оцелял, а шестима от телохранителите му са пострадали. Атаката е била извършена в западната част на Кабул, на километри от мястото на церемонията по предаване на грижата за сигурността от международната коалиция на афганистанските сили.

Афганистанското правителство ще изпрати скоро представители в Катар, за да разговарят с талибаните за мир, заяви президентът Хамид Карзай, цитиран от Ройтерс. Държавният глава съобщи, че Висшият съвет за мир ще пътува за Катар, за да обсъди организирането на мирни преговори с талибаните.

Съветът бе създаден от него в края на 2010 година за мирни преговори с бунтовниците. Обявеното от Карзай е първата значима стъпка в мирния процес, който не успяваше да даде резултати въпреки продължилите с години опити, и ще се посрещне с облекчение от западните поддръжници на президента, отбелязва Ройтерс.