Абхазките сили контролират изцяло Кодорското дефиле
Абхазките сили контролират изцяло Кодорското дефиле / снимка: БГНЕС

Абхазките сили контролират изцяло Кодорското дефиле, съобщи по-рано Франс прес, като се позова на говорител на министерството на отбраната в Сухуми. Грузинските постове, разположени покрай дефилето, са напълно блокирани, подчертал говорителят.

Части на отцепилата се от Грузия област Абхазия са започнали тази сутрин офанзива за изтласкване на грузинските бойни подразделение от горната част на Кодорското дефиле, съобщи Интерфакс, цитирана от Ройтерс и АП.

Президентът на непризнатата република Абхазия Сергей Багапш обяви днес, че започналата операция за прочистване на Кодорското дефиле "се развива според плана", предаде ИТАР-ТАСС. Той добавил, че в операцията участват само абхазки сили.

Асошиейтед прес коментира, че започналата операцията в Кодорското дефиле превръща този оспорван район във "втори фронт" срещу Грузия. Абхазките сили контролират изцяло Кодорското дефиле, съобщи по-рано днес Франс прес, като се позова на говорител на министерството на отбраната в Сухуми. Грузинските постове, разположени покрай дефилето, са били напълно блокирани.

Грузия обяви, че е отблъснала всички атаки срещу нейни части в района на дефилето, посочва АФП, като цитира изказване на говорителя на грузинското министерство на вътрешните работи Шота Утиашвили.

Северната част на Кодорското дефиле е единственият район на Абхазия, който е все още под контрола на правителството в Тбилиси. В неделя подкрепяните от Русия абхазки сепаратисти обявиха, че смятат да прогонят грузинските военни части от дефилето.

В операцията срещу грузинските части в Кодорското дефиле участват само абхазки войници и резервисти, там няма нито един руски войник, заявил пред ИТАР-ТАСС министърът на външните работи на Абхазия Сергей Шамба.

Нито руски мироопазващи части, нито прикрепените към тях подразделения не са навлизали в грузинското пристанище Поти, заяви говорител на министерството на отбраната на Русия. По думите му в града за кратко е пребивавала разузнавателна част, която вече се е изтеглила. Говорителят подчерта, че задачата за навлизане в Поти "никога не е била поставяна" пред руските военни. Представителят на отбранителното ведомство в Москва добави, че през вчерашния ден грузинското ръководство нееднократно е пускало слухове, че руски военни подразделения уж са превзели този или онзи грузински град.

По-рано тази нощ в изявление по грузинска телевизия премиерът на Грузия Ладо Гургенидзе каза, че руските войски са навлезли в грузинското черноморско пристанище Поти, което е важен транспортен възел. Гургенидзе добави, че в сраженията в града има жертви и изрази съжаление, че западните партньори на Грузия не се намесват по-активно в грузинско-руския конфликт.

Президентът на САЩ Джордж Буш заяви, че Русия трябва да прекрати военната си операция в Грузия и назова действията на Москва недопустима инвазия в суверенна страна, предаде Ройтерс.

"Русия нападна суверенна съседна страна и заплаши демократичното й правителство, избрано от народа. Такива действия са недопустими през 21-ия век" каза снощи Буш пред репортери в Белия дом след завръщането си от Китай.

"Има сведения, че може би скоро руските сили ще започнат да бомбардират гражданското летище в столицата (Тбилиси). Ако тези съобщения са верни, тези руски действия биха представлявали драматична и брутална ескалация на конфликта в Грузия", каза още държавният глава на САЩ.

Русия от своя страна обяви, че е разочарована от реакцията на САЩ на събитията в Южна Осетия, заяви в интервю за радиостанция Ен Пи Ар временно управляващият руското посолство в САЩ Александър Дарчиев, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

"Разочаровани сме от реакцията на някои наши западни партньори и преди всичко от САЩ. Американската администрация запази пълно мълчание, докато грузинската страна рушеше Цхинвали, но веднага се нахвърли с тежки обвинения срещу Русия, когато ние изпратихме подкрепления на нашите миротворци, за да спасим мирното население от жестоки и хладнокръвни убийства", подчертал руският дипломат.

Според него американската администрация е била много добре осведомена каква е руската позиция. Дарчиев подчертава, че Русия "няма планове да окупира Грузия, и най-доброто, което може да направи президентът Михаил Саакашвили е да престане с машинациите и с опитите да сключва сделки. Достатъчно е просто да изведе грузинските части от Южна Осетия".

Грузинският народ "сам ще решава съдбата на своя лидер авантюрист, който носи отговорност за агресията и масовото убийство на мирни граждани", изтъкнал в интервюто си Александър Дарчиев.

Русия не бомбардира граждански и промишлени обекти, в това число и тръбопроводи. "Нанасят се превантивни удари по онези военни обекти, които Грузия използва за нападения срещу гражданското население и миротворците в Южна Осетия", заявил временно управляващият руското посолство във Вашингтон.

Русия обяви като неприемлива изготвената от Франция проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, който призовава за незабавно примирие в Грузия, предадоха осведомителните агенции.

Проектодокументът бе представен от Париж на състоялото се снощи пето извънредно заседание на съвета, свикано от Грузия, която настоява, че е обект на военно нападение от страна на Русия.

След заседанието, състояло се при закрити врати, френският помощник-посланик Жан-Пиер Лакроа каза, че проектът се базира на плана от три точки на президента Никола Саркози, огласен в края на миналата седмица от Елисейския дворец. Лакроа допълни, че проекторезолюцията призовава за незабавно прекратяване на огъня в Грузия, изтегляне на руските войски от Южна Осетия, ненарушаване на териториалната цялост на Грузия и достъп до хуманитарна помощ на нуждаещите се бежанци, предаде Ройтерс.

ИТАР-ТАСС цитира руския постоянен представител в ООН Виталий Чуркин, според когото френският проект има редица несъвършенства. "За единодушното приемане на резолюцията от Съвета за сигурност тя трябва да бъде принципно поправена", посочи той. По думите на руския дипломат в текста не се прави оценка на "агресивните действия на грузинската страна спрямо Южна Осетия" и освен това няма достатъчно ясни формулировки за хуманитарната катастрофа и за жертвите сред цивилното население.

Според европейски дипломати френската проекторезолюция ще бъде подложена на гласуване днес. Френският президент Никола Саркози, чиято страна е ротационен председател на ЕС, ще посети днес последователно Русия и Грузия в опит да помогне за намирането на изход от кризата.

Президентът Виктор Юшченко "спешно заминава за Тбилиси", тъй като политическите и дипломатическите средства, използвани от представители на международни организации и от лидери на отделни страни засега не дават резултат, съобщи министерството на външните работи на Украйна, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Среща на Съвета на НАТО с външния министър на Грузия Ека Ткешелашвили и извънредно заседание на Съвета НАТО-Русия ще се състоят днес в Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Двете прояви ще бъдат посветени на грузинско-руския военен конфликт в Южна Осетия.

Според агенцията посланиците на 26-те държави от алианса и генералният му секретар Яп де Хоп Схефер прекратяват своите отпуски, за да изслушат гледната точка на Тбилиси за кризата. На срещата Ткешелашвили ще бъде придружавана от грузинския заместник-министър на вътрешните работи Ека Згуладзе.

НАТО вече оцени действията на Русия в Грузия като "непропорционални", призова за прекратяване на военните действия и подчерта необходимостта да се спазва териториалната цялост на Грузия.

Постоянният представител на Русия в алианса Дмитрий Рогозин заяви вчера, че е настоял за извънредно заседание на Съвета Русия-НАТО, защото Москва не може да остави партньорите си от НАТО да получават само "произлизащата от Грузия дезинформация" за събитията. По думите на Рогозин на заседанието руската страна ще предостави "фактически данни" за ситуацията в зоната на конфликта и "за усилията, които Русия предприема за предотвратяването на хуманитарна катастрофа".

ИТАР-ТАСС отбелязва по-ранно изявление на Рогозин, че с обявената на форума на НАТО в Букурещ през април перспектива за членство на Украйна и Грузия алиансът е дал сигнал на грузинския президент Михаил Саакашвили. По думите на руския дипломат "Саакашвили е изтълкувал този сигнал като "индулгенция за силово решаване на конфликтите в Абхазия и Южна Осетия".

Предисторията на конфликта:

Абхазия и Южна Осетия едностранно обявиха независимост от Грузия след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години. Положението в тези две сепаратистки области се влоши през последните месеци след решението на Русия да установи по-тесни връзки с ръководствата им. Това усили подозренията на Грузия, която обвинява Русия, че иска да анексира тези две територии. В нощта на четвъртък срещу петък Грузия започна военно настъпление срещу Южна Осетия, която иска да се присъедини към Руската федерация, на чиято територия се намира Северна Осетия.