Русия може да загуби позиции на световната сцена заради конфликта с Грузия
Русия може да загуби позиции на световната сцена заради конфликта с Грузия / БГНЕС

Русия, която в конфликта с Грузия очевидно е водена от премиера Владимир Путин, а не от приемника му на президентския пост Дмитрий Медведев, трябва много внимателно да прецени как нейните изцяло непропорционални действия ще се отразят на позициите й на световната сцена, пише в редакционен коментар британският вестник "Файненшъл таймс".

Независимо дали грузинският президент Михаил Саакашвили е смятал, че може да си върне контрола над Южна Осетия, или действията му са реакция на провокации на съюзници на Русия в бунтовната област, той и в двата случая си е направил погрешно сметката, пише вестникът.

За Грузия това вероятно означава загуба на цяла Южна Осетия, а може би и повече. Конфликтът сега се разпростира към Абхазия, където руските сили дадоха ултиматум на грузинците да напуснат Кодорското дефиле.

Обаче докато Саакашвили изглежда безразсъден, отговорът на Москва с използване на военни сили с огромно числено превъзходство не само за изтласкване на грузинските сили от Цхинвали, но и за удари над цивилни и военни цели в самата Грузия карат Путин и Медведев да приличат на лошите в този плачевен и смъртоносен казус, пише "Файненшъл таймс".

Руското държавно ръководство продължава да се държи като параноичен побойник, който не се е примирил със загубата на империята си. Честно казано, напредъкът на западните сили все по-близо до руските граници - чрез ЕС и НАТО, както и чрез подкрепа за гражданските бунтове в Грузия и Украйна и независимостта на Косово - наистина изглежда заплашителен. Все пак не ЕС и НАТО ухажваха бившите васали на Русия, а тези бивши васали се хвърлиха в западните обятия заради недоверието си към Москва, изтъква вестникът.

Това няма да се промени, докато автократична Русия смята, че дестабилизирането на части от близката й чужбина е в неин национален интерес - в остър контраст с демократичния ЕС, чиято цел е да разпространява стабилност и благоденствие, отбелязва изданието.

Поведението на Русия в южен Кавказ е завръщане към политиката на сфери на влияние и баланс на силите. Ако Москва наистина вярва, че Западът се държи по същия начин, това е типът различие, който едно ново стратегическо партньорство с ЕС би решило. С това си поведение Русия никога няма да получи такова партньорство. Тя никога няма да стигне където иска да бъде в 21-и век с поведение на сила от 19-и век, завършва редакционният коментар на "Файненшъл таймс". /БТА/